NRK Meny
Normal

Hovedmannen anker straffen for kidnapping

Hovedmannen i kidnappingssaken i Sarpsborg, anker straffen på fem år og seks måneders ubetinget fengsel, for å ha kidnappet sine barn.

Sarpsborg tingrett

Sarpsborg tingrett.

Foto: Rainer Prang / NRK

Angrep på to barnevernsansatte i Sarpsborg

Her ble de to barnevernsansatte angrepet.

Foto: Pål Andersen / NRK

Den 37 år gamle barnefaren ble denne uken dømt for å ha bortført sine barn og utøvd vold mot barnevernsansatte.

Til tross for at aktor Morten Lundén la ned påstand om ett års strengere fengselsstraff i påstanden mot mannen, mener 37-åringens forsvarer, Stian Bergersen Mæland, at straffen er for streng.

– Min klient reagerer særlig på tingrettens bruk av paragraf 229 som går på legemsbeskadigelse av de barnevernsansatte. Han mener tingretten tar feil i lovanvendelsen her.

– Videre kan han ikke forstå hvordan han kan dømmes for vold mot sine barn, sier Mæland til NRK.no.

Overfall

De dømte i saken er et foreldrepar fra Irak og fire andre personer påtalemyndigheten mener hjalp dem da de skal ha forsøkt å bortføre barna sine til Irak.

De er blant annet dømt for å ha overfalt, dopet og bundet to barnevernsansatte, som hadde med barna på et kontrollert besøk hos foreldrene i februar i fjor.

De to barnevernsansatte skulle gjennomføre et kontrollert samvær mellom tre barn og deres foreldre i bydelen Borgenhaugen utenfor Sarpsborg sentrum. Midt under besøket kom flere maskerte personer kom inn i huset.

Kidnappingsdramaet utspant seg formiddagen lørdag 13. februar i fjor.

– Brukte tåregass

De to barnevernsansatte ble utsatt for vold, og deretter tapet fast. Foreldre, barn og de maskerte mennene forlot deretter huset.

Daværende krimsjef i Sarpsborgpolitiet, Tore Abrahamsen, har tidligere fortalt NRK.no hva som skjedde.

– To personer trengte seg inn i boligen. De hadde på seg finlandshetter og brukte tåregass, sa Abrahamsen i februar i fjor.

Ekteparet tok med seg de tre kidnappede barna og rømte utenlands. Etter tre døgn ble de stanset av gresk politi på grensen mellom Hellas og Tyrkia.

I tillegg til det irakiske ekteparet, er også barnas onkel, samt tre andre menn som skal ha vært medhjelpere, dømt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brenner fortsatt

    Det brenner fremdeles i Sefa-bygget i Sarpsborg. Brannen i næringsbygget gir dessuten mye røyk og politiet slipper derfor ikke de evakuerte inn til leilighetene sine. Politistasjonssjef i Sarpsborg Ketil Lunde forteller til NRK at det gjenstår mye arbeid på stedet.

  • River brannskadd næringsbygg

    En gravemaskin er i ferd med å rive deler av Sefa-bygget som ble totalskadd i en brann natt til mandag. Politiet sa i natt at det kunne bli aktuelt å rive bygget for å få slukket mest mulig.

    Riving av Sefa-bygget i Sarpsborg
    Foto: Sara Vilde Solås/NRK