NRK Meny
Normal

Andreas er Norges yngste bussjåfør

Han er bare 18 år gammel, og ingen andre har fått jobbe som bussjåfør så tidlig. – En drøm som går i oppfyllelse, sier den unge sjåføren.

Andreas er Norges yngste bussjåfør

UNG BUSSJÅFØR: Andreas Kraugerud-Carlsen er kun 18 år, men er allerede utdannet bussjåfør. Foto/redigering: Petter Larsson.

– Det her er arbeidsplassen min, sier 18 år gamle Andreas Kraugerud-Carlsen, mens han åpner opp døra til den blå bussen.

Andreas venter fortsatt på kjøreseddelen, og frem til han får den, må han ha med seg en instruktør. Men den er ventet om få dager, og da kan han trykke inn gassen og rulle av gårde med passasjerer i Indre Østfold, uten å ha med seg instruktør.

– Dette er på en måte en drøm som går i oppfyllelse for meg. Det er ikke hver dag man får kjørt buss som 18-åring. Det er moro at jeg får lov å være kongen på veien, forteller Andreas.

– Trygt å sitte på

Andreas Kraugerud-Carlsen

DRØMMEJOBB: Andreas Kraugerud-Carlsen trives bak rattet på bussen.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Det var Smaalenenes Avis som først skrev om den unge sjåføren. Andreas ble 18 for et halvt år siden og nå er han den yngste bussjåføren i Norge. Grensen for bussertifikat er 24 år, men fordi Andreas er lærling i yrkestransportfaget med læretid i bedrift, får han dispensasjon.

– Da kan jeg kjøre med passasjerer. I begynnelsen kommer jeg fortsatt til å ha med meg instruktøren, frem til de er sikre på at jeg kan kjøre godt nok og har fått nok opplæring i billettsystemet.

Inntil videre har han derfor med seg avdelingsleder i Nettbuss Øst, Asle Walter, som synes 18-åringen kjører som en drøm.

– Det er trygt å sitte på. Jeg kjenner at det går pent og rolig for seg.

Ligger i blodet

Avdelingsleder i Nettbuss Øst, Asle Walter

TRYGG: Avdelingsleder i Nettbuss, Asle Walter, sier han føler seg trygg når han sitter på med Andreas.

Foto: Petter Larsson / NRK

Walter forteller at de har en høy gjennomsnittsalder i bransjen, og det derfor er viktig at opplæringen starter så tidlig som mulig.

– Det er viktig for oss å rekruttere rett fra skolebenken. Unge mennesker er fremtiden for bussbransjen.

– Andreas vil klare seg veldig godt. Han er en rolig person og tenker veldig godt, sier Walter.

For den unge føreren falt valget naturlig på sjåføryrket.

– Bestefaren min kjørte buss før. Jeg hadde også en onkel som har kjørt og et søskenbarn som kjører melk. Også faren min kjørte lastebil for lenge siden, så det ligger litt i blodet, forteller Andreas.

– Også er det fin lønn, fine arbeidstider, hyggelige kollegaer og hyggelige passasjerer. Det er helt perfekt for meg i hvert fall.

Nettbuss Øst

BUSSJÅFØR: 18 år gamle Andreas Kraugerud-Carlsen er ikke redd for å kjøre store biler.

Foto: Petter Larsson

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i beiteområde

    Det brenner i 100 kvadratmeter beiteområde i Eidsberg. Brannvesenet har iverksatt slukking.

  • Mulig skogbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brann og redning er på vei til Skjørtvedtveien der det er en mulig skogbrann.