NRK Meny
Normal

- Lett å legge ned papirfabrikker i Norge

Norske Skog er i krise. De tre fabrikkene og 1700 arbeidsplassene i Norge bør være lett å legge ned med lav arbeidsledighet, hevder finansanalytiker.

Norske Skog Saugbrugs

Analytikere mener Norske Skog er sårbare innenfor de produktområdet de produserer i. Ved de tre fabrikkene i Norge, Halden (bildet), Hønefoss og Skogn produseres magasin- og avispapir.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det bør være lett for Norske Skog å legge ned i Norge, sier analytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities til Nationen.

Norske Skog har fabrikker i Halden, Hønefoss og på Levanger med i alt 1 700 ansatte.

– Vi har mangel på arbeidskraft. Få steder i Europa vil en nedleggelse gå lettere. Det norske kostnadsnivået er svært høyt, og lite taler til fordel for kraftkrevende industri i Norge, sier Jacobsen. 

- På vei nedenom og hjem

Investeringsdirektør Einar Bonnevie i forvaltningsselskapet WarrenWicklund er i følge Nationen negativ til både Norske Skog og papirbransjen generelt. 

Norske Skog Saugbrugs

- Norske Skog og tilsvarende selskaper ligger i dødens posisjon. De produserer hestekjerrer etter at bilen er funnet opp, sier finansmann som spår bransjen nedenom og hjem.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg er fundamentalt negativ til papirbransjen generelt og Norske Skog spesielt. De sliter med kronisk synkende etterspørsel, samtidig som prisene synker og kapasiteten er for høy, sier Bonnevie. 

Han nevner at trykksaker som i dag utgis på papir for fremtiden kun vil bli å finne på internet.

- Norske Skog og tilsvarende selskaper ligger i dødens posisjon. De produserer hestekjerrer etter at bilen er funnet opp. Etterspørselen etter papir er svak. På toppen av det hele har de fått en svak dollar i fleisen. Mange har kanskje tenkt seg at skog kan være syklisk bransje. Jeg tror den er kronisk på vei nedenom og hjem, sier Bonnevie.

Produserer feil papir

Norske Skog Follum (Hønefoss) har vært en hjørnesteinsbedrift på Ringerike siden oppstarten i 1873. Det produseres 30 ulike papirkvaliteter fordelt på tre grunnleggende grupper. 

Såkalte forbedrede kvaliteter utgjør den største andelen, men også såkalt bestrøket papir utgjør i dag en større andel enn standard avispapir.

På Levanger ligger Norske Skog Skogn. Fabrikken ble grunnlagt i 1962 og er Norges største avispapirfabrikk. 

Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden har det vært produksjon siden 1859, og det produseres blant annet SC-magasinpapir på den nye fabrikken, som stod klar i 1993. 

– Papirbransjen er ikke er en homogen bransje. Stora Enso er mer eksponert innenfor packaging og office papers. Dette er sektorer som ikke er så følsomme som avispapir. UPM har hovedfokus på produkter som greier å nyte godt av en sterk, global økonomi. Problemet for Norske Skog er produktområdet de er innenfor, altså magasin- og avispapir, sier Bonnevie til Nationen.

Vil ikke peke ut anlegg som nedlegges

Norske Skog har de senere årene kvittet seg med og lagt ned fabrikker verden over.

Norske Skog Union (Skien, Norge) (nedlagt 2006)
Södra Cell Folla (Verran, Norge) (solgt 2000)
Södra Cell Tofte (Tofte, Norge) (solgt 2000)
Catalyst Crofton (Crofton, Canada) (fisjonert)
Catalyst Elk Falls (Elk Falls, Canada) (fisjonert)
Catalyst Port Alberni (Port Alberni, Canada) (fisjonert)
Catalyst Powell River (Powell River, Canada) (fisjonert)

Bonnevie sier han tror Norske Skog-ledelsen tar situasjonen på alvor, men han vil ikke peke ut hvilke fabrikker i Norge, som eventuelt legges ned.

- Som finansmann vil det være mest naturlig å peke på anlegget som gir det svakeste konsernbidraget, men dette er opp til styret og ledelsen å vurdere, sier han.

En industri i krise

Norske Skog bestemte den 28. september i år at produksjonen av avispapir i Europa blir redusert med 200 000 tonn i 2008. 

Kuttene skal ifølge vedtaket gjennomføres uten permitteringer.

Den 2. november i år presenterte Norske Skog alt annet enn oppløftende resultater.

Norske Skogs brutto driftsresultat før spesielle poster ble på 850 millioner kroner i tredje kvartal 2007, ned fra 1 129 millioner i andre kvartal. 

Resultatsvekkelsen har sammenheng med en svakere prisutvikling i regionene Asia, Australia og Sør-Amerika, økt pris på returpapir samt en betydelig negativ effekt av den sterke norske kronen. 

 - Vi ser en hel industri i krise, sier styreleder Helge Evju i Skogeierforbundet til Nationen.

Han mener kvartalstallene fra Norske Skog taler et tydelig språk, og at det må skje noe på struktursiden.

- I Norge har vi hatt liten bredde i bruken av massevirke. Da er vi sårbare når papirmasse-markedet slår feil. Det er særdeles viktig å finne andre fremtidsrettede produkter, sier Helge Evju. 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.