Amcar-miljøet jubler over nytt skiltforslag

Et nytt forslag om å tillate bilskilt i mindre størrelser gleder bilentusiaster, som kan få muligheten til å bestille skilt som passer bilene deres.

AMCAR amerikanske biler

Et nytt forslag som vil tillate mindre skilt til klassiske biler som disse er nå ute på høring.

Foto: Petter Larson / NRK

Vegdirektoratet ønsker at de som trenger små bilskilt til de klassiske bilene sine skal få det. Derfor har direktoratet nå sendt ut et forslag om å tillate bilskilt i amerikansk størrelse.

Svein Erik Jensen er bilentusiast og nestleder i amcar Fredrikstad. Han legger ikke skjul på at dette har vært ønsket av miljøet lenge.

– Det er en stor nyhet for oss. De fleste gamle biler fra USA har steder hvor skiltet skal stå, men med dagens skilter må du enten brekke skiltet eller borre nye hull.

Han forteller at bilskilt har vært en kilde til frustrasjon for både bileier og vegmyndigheter, og at plasseringen av de norske skiltene på de klassiske bilene har vært vanskelig.

– De må settes på siden eller på støtfangeren hvor det er plass, fordi de amerikanske skiltene er mye kortere. De må også settes et sted hvor politiet også blir glade, ler Jensen.

Amerikansk bil

Forslaget gjelder å tillate skilt med den klassiske amerikanske størrelsen 30,38 x 15,36 centimeter. I Norge skal tall og bokstaver plasseres på to rader.

Foto: REBECCA COOK

Innfrir ønsker fra miljøet

I høringsforslaget legger Vegdirektoratet også opp til at bilskiltene kan sendes i posten, og at man slipper å vise frem bilen på en trafikkstasjon for å bevise behovet for et mindre bilskilt.

Jon Georg Dale i Jølster

RÅNER: Samferdselsminister Jon Georg Dale vil legge til rette for dem som har bil som hobby.

Foto: Bård Siem

– Bilentusiastene har etterspurt det lenge, derfor foreslår vi nå å gjøre det mulig å bruke bilskilt med amerikanske størrelse i Norge. Å ha bil som hobby skal ikke straffes, vi skal legge til rette for det, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Jensen i amcar Fredrikstad gleder seg mest over muligheten til å slippe å måtte gjøre endringer på bilene for å kunne kjøre lovlig.

– Hvis du har en flott gammel bil som er verdt en del så har du ikke lyst til å borre nye hull i den for å få på bilskilt.

Hvis forslaget går gjennom vil de små bilskiltene være lov fra neste vår. Jensen tror det vil bli veldig populært blant bilentusiastene.

– Da blir det mange som vil ha nye skilt og skiltmyndigheter som vil tjene mye penger.