NRK Meny
Normal

Alkoholrekord på svenskegrensa

Aldri før har Systembolaget solgt så mye alkohol til prisbevisste nordmenn.

Systembolaget

Til tross for kun 6000 innbyggere er Systembolaget i Strømstad det 4. største i Sverige – takket være nordmenn.

Foto: Anders Winlund / NRK

Ny statistikk fra Systembolaget sprenger tidligere rekorder for salg til tørste nordmenn.

Til og med september har Systembolaget solgt hele 24,5 millioner liter alkohol i utsalgene langs de norske grenseområdene – det er 4,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Systembolaget regner 27 av sine totalt 418 utsalg som butikker på grensen til Norge.

Gir norske avgifter skylden

Ingunn Jordheim er presseansvarlig i VBF

Ingunn Jordheim i VBF gir norske avgifter skylden for økningen i alkoholsalg på svenskegrensen.

Foto: VBF

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) gir skylden for veksten til de norske avgiftene, og tror at grensehandelen bare vil økte ytterligere i årene som kommer.

I en pressemelding presiserer VBF at Norge, med avgiftsøkningen som ble presentert på mandag, har økt alkoholavgiftene med 13 prosent siden 2009. Samtidig har de svenske avgiftene vært uendret.

– Dette er ille, for løypa til Sverige er godt oppkjørt fra tidligere, nå blir den enda bedre oppkjørt. Systembolaget og svenskene tjener på at nordmenn reiser til et svensk monopol og handler, sier generalsekretær i VBF, Ingunn Jordheim til NRK.no.

I det svenske budsjettet for 2013, skrinlegger også den svenske regjeringen sine planer om kommende avgiftsøkninger.

Systembolagets salg langs grensen til Norge:

Alkoholsalg ved svenskegrensa

Varegruppe

Salg i 3. kvartal 2012 (i 1000-talls liter)

Salg til og med 3. kvartal 2012 (i 1000-talls liter)

Alkoholfritt

31

68

Cider og rusbrus

361

896

Sprit

463

1183

Vin

3849

9670

Øl

4915

12691

Salg i ren alkohol

942

2398

Les også:

– Vinmonopolet mister sin legitimitet

Tilsvarende var veksten i Sverige for øvrig bare var på 0,9 prosent. Sveriges 4. største Systembolag ligger i Strømstad, en by med bare ca. 6000 innbyggere.

Tusenvis av nordmenn reiser årlig til Sverige for å kjøpe vin og brennevin som de kunne kjøpt på sitt lokale vinmonopolutsalg.

– Utviklingen går feil vei, og er et bevis på at Regjeringens avgiftspolitikk er feilslått. Vinmonopolet svekkes økonomisk og mister sin legitimitet. Norge mister mye av kontrollen over alkoholpolitikken når en større del av omsetningen foregår utenom polet, sier Jordheim.

Kø ved Systembolaget i Strømstad

Nordmenn reiser gjerne til Sverige for å kjøpe alkohol.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Døde etter arbeidsulykke

    En 33 år gammel mann fra Moss døde på sykehus etter en arbeidsulykke ved bedriften Contiga i Moss i går, skriver Moss Avis. Bedriften produserer betongelementer og mannen kom i klem mellom to maskindeler ved en støpemaskin. Politiet etterforsker ulykken og Arbeidstilsynet skal i løpet av dagen gjennomføre et tilsyn ved bedriften, ifølge avisa.

  • Ber om å slippe ut av fengsel

    25-åringen fra Østfold som drepte kjæresten Alexandra på en hytte på Flå i fjor, ber om å få slippe ut av varetekt mens han venter på at ankesaken skal komme opp i retten. Det skriver Dagbladet. Mannen ble dømt til 13 og et halvt år i fengsel i mars, men anket dommen. Ankesaken skal opp i november, og han har bedt om å få bo hos besteforeldrene sine frem til saken skal opp igjen.