Normal

Akutt mangel på sykepleiere

Nå er situasjonen så prekær at Moss kommune henter inn filippinske sykepleiere til 500 kroner timen.

Sykepleiere på vakt

Arkiv

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Moss kommune har i mange år slitt med mangel på sykepleiere.

Kommunen ligger på bunn i fylket når det gjelder sykepleiedekning.

Sykepleiere fra vikarbyrå

- Å hente inn utenlandsk arbeidskraft er en nødløsning som er helt uakseptabel, sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Østfold, Karen Brasetvik.

Hun mener man burde være godt nok rustet til å dekke opp behovet med sykepleiere fra Norge.

- Når kommunen er villig til å betale 500 kroner per sykepleiertime, så har de mye å gå på i forhold til egne sykepleiere, sier Brasetvik til NRK.

Ønsker norske sykepleiere

Kommunalsjef i Moss kommune Inger-Johanne Fjeldbraaten avviser at de foretrekker fillipinske sykepleiere framfor norske.

- Vi er inne i en ond sirkel, en sirkel vi prøver å komme ut av. Vi tror dette er veien å gå for å rekruttere flere sykepleiere og tilby et godt fagmiljø, sier Fjeldbraaten.

- Da er løsningen å hente inn arbeidskraft fra Asia?

- Ja, vi tror det er god akutt nødløsning. Vi må opp på et visst nivå, og få en større sykepleiedekning for at norske sykepleiere skal fatte interesse for jobbene, sier Fjeldbraaten.

Trenger gode betingelser

- Det kan godt hende at det å hente inn sykepleiere fra Asia er en god løsning i en prekær og akutt situasjon, men kun dersom alle andre mulige tiltak her hjemme er gjort uten hell, sier Brasetvik.

Hun mener at Moss kommune så langt ikke har gjort nok for å rekruttere norske sykepleiere.

- Det er helt klart at den kommunen som tilbyr god lønn, full stilling og et godt fagmiljø får tak i gode norske sykepleiere, avslutter Brasetvik.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt etter brann på skole

    En 18 år gammel mann er dømt til 75 dagers betinget fengsel for å ha forårsaket en brann på Rødsberg ungdomsskole i Halden i august i fjor. I retten innrømmet mannen at han hadde tent på søppelbeholderne ved skolen, noe som førte til at det tok fyr i vegger og tak på skolen. 18-åringen må også betale en erstatning på 142.000 kroner til Halden kommune.

  • Stoppet etter vinglete kjøring

    En 26 år gammel mann ble stoppet på fylkesvei 111 ved Hafslund i Sarpsborg ved 7.30- tiden i morges. Politiet rykket ut etter meldinger om vinglete kjøring. Mannen fremsto ruspåvirket og ble kjørt i arresten. Førerkortet hans er beslaglagt fra tidligere.