NRK Meny
Normal

Aivar Pohlak: – Jeg er bekymret

Presidenten i det estiske fotballforbundet, Aivar Pohlak føler seg ansvarlig for kontrakten som har sørget for Piiroja-bråket.

Aivar Pohlak

Aivar Pohlak er den ubestridte sjefen i estisk fotball.

Foto: UEFA/Estlands fotballforbund

Aet Süvari

Den estiske sportsjournalisten, Aet Süvari har snakket med presidenten i det estiske fotballforbundet, Aivar Pohlak.

Foto: Eesti Päevaleht

Aivar Pohlak er den ubestridte sjefen i det estiske fotballforbundet. Han er også presidenten i fotballklubben Flora Tallin, og har tett kontakt med Estlands eneste FIFA-lisensierte agent, Tarmo Lehiste.

Lehiste er sjefen for Sport & Net Grupp, som er som er under etterforskning av Skatt øst for å ha mottatt penger fra fire norske fotballklubber som skjult lønn for estiske fotballspillere. Sport & Net Grupp er eid av Flora Tallin.

Alle har kontorer i det samme bygget. I A. Le Coq Arena i Tallinn - Flora Tallins hjemmebane. Det er et komplisert nettverk.

Nå sier Aivar Pohlak til den estiske fotballjournalisten, Aet Süvari at han er bekymret over Piiroja-saken, og at de nå har bedt advokater se på saken.

– Ja, Tarmo Lehiste forhandler allerede om dette, med Piiroja. For å være ærlig så er jeg veldig bekymret for hele greia. Alt har blitt fullstendig snudd rundt, og jeg føler meg ansvarlig, sier han til den estiske avisen Eesti Päevaleht.

– Sa det var den høyeste lønnen i klubben

Pohlak forteller også om hvordan avtalen med Fredrikstad ble ordnet.

Piiroja var på lån i Vålerenga - men de bestemte seg for at de ikke ville kjøpe ham. Noen i Vålerenga skal ha nevt ovenfor Pohlak at Fredrikstad var på utkikk etter en midtstopper, så Pohlak tok en telefon til Fredrikstads sportsdirektør.

– Jeg har vært personlig i kontakt med Fredrikstad bare én gang, da Piiroja ble lånt ut til dem for flere år siden. Jeg snakket med Fredrikstads sportsdirektør på telefonen og vi ble i utgangspunktet enige om en avtale der og da. Jeg husker ikke hvor stor lønnen Piiroja ble tilbudt var, men jeg husker tydelig at det ble sagt at dette er den høyeste lønnen i klubben deres. Kanskje det ikke var sant, men det er hva han sa.

Les også:

Pohlak nevner også en annen problemstilling, som skal ha kommet opp etter at Raio Piiroja scoret to mål i den norske cupfinalen i 2006.

– Hele problemet ligger i speiderkontrakten. Jeg vet ikke om det norske skattevesenet er klar over det, men det er en annen ordning bak denne kontrakten enn den de snakker om.

– Etter cupfinalen solgte Fredrikstad Piirojas rettigheter til en gruppe norske forretningsmenn for 15 millioner kroner - klubben hadde selv betalt 1,5 millioner kroner for Piiroja. Vi fikk omtrent samme sum gjennom speideravtalen til Sport & Net Grupp, som vi ville ha fått fra salg av Piiroja. Det var omtrent den samme summen som klubben skulle ha betalt oss for å selge ham.

Mener speideravtalen var økonomisk gunstig

Pohlak sier i intervjuet at det var en overgangssum angitt i lånekontrakten. Men han hevder at Flora Tallin ikke hadde noen form for juridiske rettigheter rundt overgangspengene, fordi rettighetene til Piiroja ble solgt til en gruppe forretningsmenn, og ikke til en klubb.

– Denne overgangen ble kanskje gjort slik at det faktisk var disse forretningsmennene som eide Raios rettigheter, men formelt var det fortsatt klubben som eide ham. Vi kunne ikke vi spørre noen om hva som juridisk sett var vårt, og vi startet derfor å kjempe for overgangspengene på andre måter.

Han kristiserer også Fredrikstad Fotballklubb for å hevde at speiderkontrakten med Sport & Net Grupp ble sagt opp, fordi den ikke hadde noen verdi for dem.

– Når Fredrikstad snakker om at speiderkontrakten ikke var verdifull for klubben, så er det strengt talt ikke sant - summen de betalte var for at Sport & Net Grupp fant Piiroja for dem - en spiller de klarte å selge for en betydelig større sum enn de betalte for ham. Dette har ikke blitt snakket om i det hele tatt, og jeg vet ikke hvorfor.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter til Kalnes

    Styret i Sykehuset Østfold har i dag konkludert med at sykehuset er i stand til å ta imot pasienter fra Vestby. Styret ønsket en gjennomgang av hvordan sykehuset skal håndtere blant annet bemanning og korridorpasienter før Vestby-pasientene kommer.

    Sykehuset Kalnes
    Foto: Tor-René Stryger / NRK
  • Se 20:55-nyhetene her

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokken 20:55.