NRK Meny
Normal

– Som å treffe asfalten

Vannscootere har blitt superpopulære. Det kommer vi også til å se på antall ulykker, mener skipper på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler.

Vannscooter

FART: Vannscootere er både populære og kjappe. Er du uheldig og faller av, kan du slå deg skikkelig.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Faller du av vannscooteren i høy fart, er det som å treffe asfalten, advarer skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler.

Han frykter at det vil bli mange ulykker fremover nå som vannscootere har blitt så populære.

– Store skader på et menneske

I Sverige har antall ulykker økt så mye at man må vurderer enda strengere regler. I helgen ble en 17 år gammel gutt alvorlig skadd i en vannscooterulykke i Trøndelag.

– Vannscootere kan gå fryktelig fort, og det går også fort å svinge med den. Da er det fort gjort å falle av hvis man ikke er årvåken. Fallet kan gjøre store skader på et menneske, sier han.

Pål Bustgaard

ULYKKER: Pål Bustgaard advarer mot alvorlige ulykker på vannet hvis du treffer holmer eller skjær med vannscooter.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skipper på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler, Pål Bustgaard, ser at antall vannscootere i skjærgården har tatt seg kraftig opp etter at forbudet ble opphevet for tre år siden.

Han advarer nå mot skaden du kan få hvis du treffer sjøen i høy fart, kun iført bikini eller badebukse.

– Du kan skade både armer og bein, og få store skader på indre organer. Man kan rive løs ting innvendig i kroppen hvis du treffer vannet hardt nok. Det blir som å treffe asfalten, litt avhengig av hvordan du treffer, fortsetter han.

– Fart er en fare i seg selv

I Sverige ble tolv personer skadet i vannscooterulykker i fjor, mot én året før. Der vurderer de å sette inn strengere tiltak som både båtførerbevis og aldersgrense.

I Norge gjelder samme regler for scooter som for småbåt. Bustgaard mener et strengt regelverk er helt avgjørende.

– Farten på disse vannscooterne er en fare i seg selv, og det burde vært både strengere reglement og opplæring, mener han.

I forskriften om bruk av vannscooter står det at det er tillatt å kjøre vannscooter hvis man holder 400 meter avstand fra land på sjøen, og 500 meter fra land i vassdrag og innsjøer.

Men skipperen på redningsskøyta ser at mange faller for fristelsen til å kjøre fort mellom holmer og skjær. Noe som kan få fatale følger.

– For å få fartsfølelsen kjører man mellom holmer og skjær, da føler man nemlig at det går veldig fort. Men det er også fort gjort å treffe en holme eller et skjær. Det kan få fatale konsekvenser. Når det skjer med båt er det ofte med en dødelig utgang.

– Tror du vi vil få flere ulykker i Norge nå som vannscootere er så populære?

– Ja, det tror jeg. Med en økning i antall scootere, vil vi også få en økning i antall ulykker. Vi ser det samme på hurtiggående båter, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rekordpris for «Moi»?

    Mohamed Elyounoussi kan bli tidenes dyreste norske fotballspiller hvis han selges fra FC Basel i vinter. Det skriver VG. Ifølge avisen er flere Premier League-klubber interesserte. Prislappen kan bli på 20 millioner euro (nesten 200 millioner kroner) eller mer, sier Oliver Guti avisen i Basler Zeitung til VG. Tore André Flo satte rekord i 2000, da han ble solgt fra Chelsea til skotske Rangers for 165 millioner kroner.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK
  • Dyrt å slenge med leppa til politi

    Det ble dyrt for en Fredrikstad-mann i 40-årene brukte kjeften mot politiet etter en krangel med dørvakter på et utested i Fredrikstad. Mannen fulgte ikke politiets pålegg om å fjerne seg, noe som nå har ført til at tingretten har ilagt ham en bot på 9 000 kroner.