NRK Meny
Normal

Advarer mot giftstoffer i barneprodukter

Forbrukerrådet har funnet allergifremkallende stoffer i flere barneparfymer og frykter også ukjente giftstoffer i barns klær og leker. Neste uke havner giftstoffer i Stortinget.

Barneparfyme

SKADELIG: Flere barneparfymer får på pukkelen etter at det ble funnet stoffer som kan gi allergi og hormonforstyrrelser.

Foto: Forbrukerrådet

Omfanget av skadelige stoffer i hverdagsprodukter er bekymringsfullt, mener Forbrukerrådet som ber norske myndigheter få på plass en kjemikaliehandlingsplan for å sikre forbrukerne en giftfri hverdag.

– Vi vil at barna våre skal få en giftfri hverdag og vi vet for lite om de ulike cocktailene av kjemikalier de utsettes for hver dag, sier Linette Heiberg, regiondirektør i Østfold, Follo, Asker og Bærum.

– Barna er ikke immune mot gift

Forbrukerrådet har testet barneparfymer for hormonforstyrrende kjemikalier og allergifremkallende stoffer og ber folk styre unna flere produkter.

Men Heiberg sier det ikke bare er parfymer de er bekymret for.

– Barna våre er ikke immune mot gift og det er mange farlige stoffer i alt fra leker til dyner, kosebamser og shampooer. Ulike produkter som barna våre bruker, koser med og til og med tygger på, sier hun.

Linette Heiberg

KRITISK: Leder i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum, Linette Heiberg, mener det er bekymringsfullt at vi ikke vet nok om hva barnas produkter inneholder.

Foto: Forbrukerrådet

Hun sier de spesielt er bekymret for giftstoffer som er allergifremkallende eller hormonforstyrrende.

– Vi vet verken nok om effektene eller konsekvensene og som småbarnsmor synes jeg dette er en viktig sak.

Krever forbud

Torsdag skal Energi- og miljøkomiteen på Stortinget gi sin innstilling til Dokument 8:104 S, som omhandler SVs representantforslag om nasjonalt forbud mot miljøgifter:

1. Stortinget ber regjeringen legge frem en kjemikaliehandlingsplan som inkluderer et forbud mot de farligste giftstoffene i forbrukerprodukter tilgjengelig i Norge, basert på Miljødirektoratets anbefaling.

2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste pålegg om ingredienslister på alle produkter som inneholder disse kjemikaliene.

Samt Arbeiderpartiets representasentantforslag om handlingsplan for en giftfri hverdag (Dokument 8:87 S)

Forskere frykter at flere av kjemikaliene som finnes i blant annet barneprodukter, kan gi kreft, diabetes ll, nedsatt fruktbarhet og ADHD-lignende lidelser. Forskerne frykter også at det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for når disse stoffene er trygge, opplyser Forbrukerrrådet.

Saken skal behandles i Stortinget 3. februar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.

  • Stor sprik i avfallsgebyr

    Rømskog kommune hadde det dyreste årsgebyret for avfallstjenester av alle kommunene i Østfold i 2017/2018, viser KOSTRA-tallene. Totalt var årsavgiften på 3 204 kroner. Sarpsborg kommune hadde de laveste gebyrene, på 1 552 kroner.

    Tipping av avfall
    Foto: Østfold Energi