NRK Meny
Normal

Advarer mot falske bøssebærere

Utenlandsk kvinne forsøkte å samle inn Care-penger fra rådmann.

Ung kvinne med bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen, forteller rådmannen i Moss.

Foto: Marit Hverven

Både rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss, TV-aksjonen, og politiet, går nå ut med advarsler. – Ingen skal gå fra dør til dør med bøsse fra TV-aksjonen før søndag.

Les også: TV-aksjonen 2009

Strakte ut en gråhvit bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen. Hun snakket ikke norsk, men viste frem en legitimasjon med bilde og et fornavn, men den var åpenbar falsk, forteller rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss til NRK.

Rådmannen bare ristet på hodet og pekte til kvinnen at hun skulle gå da det ble klart for ham at hun ikke kom fra Care-aksjonen.

– Da gikk hun raskt. Hun hadde ingen aggressive tendenser, sier rådmannen.

Ingen bøssebærere før søndag

Ifølge leder for TV-aksjonen i Østfold, Giggi Langfeldt, er det ingen bøssebærere ute på lørdag.

– Dette har helt klart vært en falsk bøssebærer. Vi har ingen bøssebærere ute før søndag. Generelt skal det heller ikke være bøssebærere i det offentlige rom før aksjonsdagen. Eventuelle dispensasjoner skal være godkjent og vurdert på forhånd, og det er svært få slike dispensasjoner som gis, sier Langfeldt.

– Se etter id-nummer

TV-aksjonen 2009

Bøssen må ha en slik logo, og bøssebæreren må ha et id-kort.

Foto: NRK

Han er lei seg for rådmannens opplevelse.

– Det er tragisk. Men dessverre opplevde vi lignende falske bøssebærere på et kjøpesenter i forrige uke. Det samme opplevde vi i fjor, sier aksjonslederen.

Langfeldt sier at publikum må være observante å se at både bøssene har korrekt dekor, og at bøssebærerne har en identitetslapp på seg. Nummeret på identifikasjonslappen skal stemme overens med nummeret på bøssedekoret.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.