NRK Meny
Normal

Advarer mot falske bøssebærere

Utenlandsk kvinne forsøkte å samle inn Care-penger fra rådmann.

Ung kvinne med bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen, forteller rådmannen i Moss.

Foto: Marit Hverven

Både rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss, TV-aksjonen, og politiet, går nå ut med advarsler. – Ingen skal gå fra dør til dør med bøsse fra TV-aksjonen før søndag.

Les også: TV-aksjonen 2009

Strakte ut en gråhvit bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen. Hun snakket ikke norsk, men viste frem en legitimasjon med bilde og et fornavn, men den var åpenbar falsk, forteller rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss til NRK.

Rådmannen bare ristet på hodet og pekte til kvinnen at hun skulle gå da det ble klart for ham at hun ikke kom fra Care-aksjonen.

– Da gikk hun raskt. Hun hadde ingen aggressive tendenser, sier rådmannen.

Ingen bøssebærere før søndag

Ifølge leder for TV-aksjonen i Østfold, Giggi Langfeldt, er det ingen bøssebærere ute på lørdag.

– Dette har helt klart vært en falsk bøssebærer. Vi har ingen bøssebærere ute før søndag. Generelt skal det heller ikke være bøssebærere i det offentlige rom før aksjonsdagen. Eventuelle dispensasjoner skal være godkjent og vurdert på forhånd, og det er svært få slike dispensasjoner som gis, sier Langfeldt.

– Se etter id-nummer

TV-aksjonen 2009

Bøssen må ha en slik logo, og bøssebæreren må ha et id-kort.

Foto: NRK

Han er lei seg for rådmannens opplevelse.

– Det er tragisk. Men dessverre opplevde vi lignende falske bøssebærere på et kjøpesenter i forrige uke. Det samme opplevde vi i fjor, sier aksjonslederen.

Langfeldt sier at publikum må være observante å se at både bøssene har korrekt dekor, og at bøssebærerne har en identitetslapp på seg. Nummeret på identifikasjonslappen skal stemme overens med nummeret på bøssedekoret.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kidnappingssak for retten

    Mandag 8. august i fjor ble en mann kidnappet fra sitt hjem i Moss. I morgen starter rettssaken i Sarpsborg tingrett. To menn tok seg inn i mannens hus, og med revolver og kniv truet de mannen til å kjøre mot Oslo. Bakgrunnen for kidnappingen skal være at den ene mannen mente at fornærmede skyldte ham penger. Det skriver moss-avis.no.

  • Kjenninger tatt for ruskjøring

    I køen som oppstod etter en trafikkulykke i Habornveien i Fredrikstad søndag oppdaget politiet en bilfører og en passasjer som de anser som kjenninger. Begge var ifølge politiet ruspåvirket og fører har ikke førerkort. Derfor blir forholdet anmeldt, melder politiet på Twitter.