– Får ikke Barbie-kropp av slankeoperasjon

Karianne Teig har gått ned 74 kilo etter slankeoperasjon, og mener for mange tar for lett på risikoene ved en slik operasjon.

Karianne Teig

ADVARER: Karianne Teig advarer mot å ta lett på slankeoperasjon.

Foto: Anette Torjusen/Privat / NRK

– Jeg blir så provosert over all sytinga rundt komplikasjoner etter slankeoperasjoner om dagen. Hvis man går inn i en slankeoperasjon og tror det er som å fjerne en føflekk, tar man grundig feil, sier Karianne Teig fra Sarpsborg.

Dette er ingen slankekur som skal holde på en liten stund. Dette er for alltid.

Karianne Teig

For tre år siden ble hun slankeoperert og har mistet totalt 74 kilo. Hun er opprørt over det hun mener er manglende kunnskap om hva som venter.

– Dette er ingen slankekur

Etter å ha prøvd flere slankekurer, bestemte hun seg for å ta slankeoperasjon gjennom Aleris. Hun brukte mye tid på sette seg godt inn risikoen ved en slik operasjon.

Karianne Teig

LYKKELIG: Selv om hun har hatt flere komplikasjoner, er Karianne Teig lykkeligere enn noen gang. Men det er viktig å vite hva man går til, mener hun.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er et inngrep med dødsrisiko, man kan få varige mangler. Selv har jeg hatt både tarmslyng og brokk. Ettertiden er absolutt ingen solskinnshistorie, men det var jeg forberedt på.

Hvert år slankeopereres rundt 3000 personer her i landet. Teig mener mange ikke forstår at det handler om å forandre livet for alltid.

– Alt for mange synes synd på seg selv fordi de ikke kan spise som før. Men det er jo litt av poenget. Dette er ingen slankekur som skal holde på en liten stund. Dette er for alltid. Det er ikke reversibelt. Du skal ikke leve livet som før, understreker hun.

Karianne Teig

SLITT: Karianne Teig har slitt med vekten, og etter flere slankekurer, tok hun slankeoperasjon.

Foto: Privat

Selv var hun godt forberedt på det som ventet. Blant annet manglende stram hud.

– Når du er ferdig slanket, er det fortsatt mye igjen. Du mister jo ikke huden selv om du blir tynn. Mange tror de får Barbie-kropp, men det du får er en bestemorkropp. Det er tre år siden jeg opererte meg, men jeg har fortsatt ikke fjernet hud.

Til tross for komplikasjoner og overflødig hud, er livet fantastisk, sier hun.

– Alle plagene jeg hadde før, plager meg ikke. Jeg klarte ikke å sove på grunn av vekten min, og jeg klarte ikke å komme meg opp bratte bakker. Nå løper jeg først, smiler hun.

Karianne Teig

LETTERE: Mens det var tungt å gå før, klarer hun alle bakker i dag.

Foto: Privat

– Undersøk nøye

Hun ber alle undersøke nøye hva en slik operasjon innebærer. Først da kan man få gode resultater.

– Selv om jeg har beverhalepupper, hengemage og lår som applauderer meg når jeg går, har jeg aldri i mitt liv vært lykkeligere enn jeg er nå. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke gjorde dette tidligere.

Anna Lundgren er konstituert overlege ved Overvektsklinikken ved Sykehuset Østfold. Hun er enig i at man må sette seg godt inn i det som venter.

Anna Lundgren

SØK INFORMASJON: Anna Lundgren er overlege ved Overvektsklinikken ved Sykehuset Østfold. Også hun mener det er viktig å sette seg inn i det som venter.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Skal man gjennomgå en slik operasjon er det viktig å sette seg inn i mulige komplikasjoner og hva man selv kan gjøre for å holde komplikasjonsrisikoen så liten som mulig. Det er også viktig at man setter seg inn i hva slags kosthold man bør ha og hvordan aktiviteter som anbefales før respektive etter operasjonen.