NRK Meny
Normal

Trengte seg inn i leilighet for å ta katt fra eier

En av Dyrebeskyttelsens frivillige trengte seg inn i en leilighet og havnet i slåsskamp for å hente en katt. – Alvorlig, og klart ulovlig, advarer Mattilsynet.

Katt i bur

Dyreverner tok seg inn i bolig i Moss hentet en katt med makt. Både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen der kvinnen er frivillig, sier kvinnen har tråkket over mange grenser.(Illustrasjonsfoto)

Foto: Tone Iversen / NRK

Den frivillige kvinnen i Dyrebeskyttelsen fortalte selv om saken gjennom et blogginnlegg.

Etter en henvendelse dro hun hjem til en person i Moss for å sjekke en katt hun var bekymret for. Kvinnen som bodde i leiligheten ville ikke ha henne der, og skal ha dyttet henne da hun likevel tok seg inn. Bloggeren skriver:

«Jeg er ikke en person som løser problemer med vold, men om jeg blir angrepet, så står jeg heller ikke å bare tar imot. Jeg tok tak i kragen og sikkert også håret på dama, og holdt henne på strak arm, mens jeg løftet opp pusen med den andre armen. Damen skrek og slo vilt rundt seg.»

– Ødelegger for ekte tilsyn

Hilde Bremnes

Når noen tar loven i egen hånd og opptrer som dyrepoliti, ødelegger det også for oss som skal føre tilsyn med kjæledyr i private hjem, sier avdelingsdirektør i Mattilsynet Hilde Bremnes.

Foto: Mattilsynet

Hilde Bremnes er direktør for avdeling planter og dyr i Mattilsynet. Hun liker ikke det hun leser.

– Når det er snakk om kjæledyr og private hjem, så er det Mattilsynet som fører tilsyn, og ingen andre. Hvis det er andre som går inn i et privat hus, så er det en politisak. En slik oppførsel som beskrives i bloggen ser vi svært alvorlig på, for den undergraver også tilliten til oss som skal drive tilsyn, sier Bremnes.

– Det er viktig for Mattilsynet at den norske befolkningen har tillit til det vi gjør, og at de kan være sikre på at når vi kommer på inspeksjoner, så opptrer vi ryddig, vi legitimerer oss og de kan føle seg sikre. Vi går heller ikke inn til folk uten at vi får lov å komme inn, eller uten at vi har med oss politiet.

Ifølge bloggen ringte Dyrebeskyttelsens medlem en overordnet underveis, og plasserte katten på organisasjonens inntakssenter.

Dyrebeskyttelsen tar avstand

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad, sier medlemmet handlet på egen hånd, og tar sterkt avstand fra hendelsen.

– Hun har vært en av våre frivillige, men hun er ikke i den posisjon at hun har myndighet til å avgjøre hvordan Dyrebeskyttelsen skal opptre eller hva slags saker vi tar tak i. Vår organisasjon kan ikke, og skal ikke, opptre på den måten som det blir oppgitt i blogginnlegget. Dette er noe vi tar avstand fra, og vi vil følge saken opp, sier Krogstad.

Den aktuelle bloggen er nå slettet.

Mattilsynet har foreløpig ikke avgjort om de vil anmelde saken. De vil først snakke nærmere med Dyrebeskyttelsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK