Normal

Aasekjær får ikke kompostere

Fylkesmannen mener komposteringsanlegget på Aasekjær ved Halden forurenser for mye.

Derfor er det fra 1. juni slutt med å ta imot våtorganisk avfall for kompostering, skriver Halden Arbeiderblad. Avfall som mottas før det kan komposteres fram til 1. september, men deretter er det én måneds frist før området må være ryddet og rengjort.

HA: Stenger Aasekjær

Halden kommune leverer hvert år flere tusen tonn slikt avfall til Halden Resirkulerings AS' anlegg på Aasekjær. Over helga skal kommunen diskutere med selskapet hva som må gjøres framover med avfallet.

Kommer til å klage

Brevet fra Fylkesmannen har fått Halden Resirkulering AS til å reagere. Daglig leder Nils-Ola Østby mener dette er så dramatisk at det kan bety stans for hele virksomheten.

– Vi vil bruke klageretten vår, sier daglig leder Nils-Ola Østby til HA.

– Vi mener saken er mer nyansert enn det kan gå fram av Fylkesmannens brev.

Fylkesmannen har lenge fulgt anlegget med argusøyne, og mener de ikke klarer å holde seg innenfor pålagte utslippsrammer.

Under et tilsynsbesøk i april ble det klart at urenset avløp i høst og vinter har rent ut på det kommunale nettet, og at det hverken ble medt fra, eller satt i gang tiltak for å stanse dette.

Følger ikke Halden Resirkulering AS Fylkesmannens pålegg, blir selskapet ilagt en tvangsbot på 100.000 kroner, og en løpende bot på 10.000 kroner i uka, til kravene er oppfylt, går det fram av Fylkesmannens vedtak.

Savner realisme

Bedriften ble også varslet om at Fylkesmannen vurderte å stenge anlegget, og svarte på det med å legge fram en ny plan for rensing. Planene minner imidiertid for mye om tiltak som er prøvd før, og som ikke har hatt ønsket effekt, mener Fylkesmannen.

På Statens Hus er det også sterk tvil om det er realistisk, økonomisk sett, å få på plass tiltak som vil virke. Til det er kostnader og investeringsbehov for store, med tanke på at bedriftens siste to kjente regnskaper viser negative driftsunderskudd.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Liten begeistring for Viken

  Folk er likegyldige til det nye fylket Viken, mener markedsføringsekspert. Over en million har sett musikkvideoen "Trønder", som markerte sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag. Viken får 1,2 millioner innbyggere, men bare 1000 personer følger fylket på Facebook og Twitter.Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener Viken bare kan gi opp å skape engasjement rundt sammenslåingen.

  Fylkesordførerne i det kommende Viken-fylket
  Foto: Tordis Gatueplass / NRK
 • Øivind Johannessen er død

  Hele Norges «Raymon» - Øivind Johannessen - er død, 67 år gammel. Det melder Demokraten. Sammen med lokale artister var han i full gang med å gjennomføre nye show utover høsten 2018. Øivind Johannessen mottok for en del år tilbake Leif Justers ærespris.

  Øivind Johannessen
  Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK