Hopp til innhold

Avviser taktisk høyresamarbeid

Samarbeider De Grønne med høyresiden i småbyene for å sikre seg fordeler ved stortingsvalget om to år? Det tror valgforsker.

Rasmus Hansson

INGEN STRATEGI: Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier det ikke er en nasjonal strategi å instruere lokallagene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Sent søndag kveld ble det klart at Miljøpartiet De Grønne inngår samarbeid med Høyre og Frp og sikrer blått flertall i Moss.

Det samme har skjedd i Tønsberg, til tross for at mange i partiet ikke ønsker et samarbeid med Frp.

Avstanden til Fremskrittspartiet var hovedårsaken til at Miljøpartiet De Grønne valgte å samarbeide med venstresiden i Oslo.

– Ren strategi før stortingsvalget om to år, tror professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

TELLER: Det er storbyene som teller for De Grønne, men her har de inngått samarbeid med venstresiden, forklarer Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Gode eksempler

Miljøpartiet De Grønne har hele valgkampen flagget at de vil samarbeide med de partiene som gir best vilkår for miljøpolitikken deres.

Samtidig viser tallene at de 36 lokalpolitiske avtalene partiet har gjort etter valget, viser at 92 prosent av dem er venstresiden involvert.

Nå har de altså inngått samarbeid med høyresiden i de mindre byene, mens lokalpartiene i de store byene har vendt seg til venstresiden. Og det er i de store byene det gjelder, mener Aarebrot.

– Det er i byer som Oslo og Trondheim at det virkelig teller, det er her de store folketallene og mengdene er. Men for å vise at de er blokkfrie så må De Grønne også vise til eksempler der de samarbeider med høyresiden og Frp, mener han.

Høyre og Fremskrittspartiet skal samarbeide med Venstre, Miljøpartiet de grønne og Kristelig folkeparti de neste fire årene.

SAMARBEID: Søndag ble Fremskrittspartiet og Høyre i Moss enige om et samarbeid med De Grønne.

Det vil nemlig ikke se bra ut at de har hevdet å være blokkfrie, men kun har eksempler på samarbeid med venstresiden når de skal forhandle etter stortingsvalget om to år, forklarer professoren.

– Det kan ligge en nasjonal strategi bak. Jeg tror noen har sagt at det ikke er så farlig å samarbeide med Fremskrittspartiet. Det som er klart er at De Grønne har tjent på å være blokkfrie.

Aarebrot tror partiledelsen er glade nå.

– Dette er jo veldig kjekt for dem. For nå kan partiet vise at de er blokkfrie samtidig som de har eksempler på det. Jeg tror de er glade nå, sier han.

– Vi har ikke vært taktisk lure

Rasmus Hansson, leder for Miljøpartiet De Grønne, avviser at det er en nasjonal føring som ligger bak.

– Vi instruerer ingen. Ja, det er en strategi, men ikke på den måten som Aarebrot tror. Strategien har hele tiden vært at vi samarbeider med de partiene som gir oss best gjennomslag for vår politikk.

Han er glad for det han mener er bevis på at partiet har vist at de er blokkfrie.

– Vi har ikke vært taktisk lure før stortingvalget, nei. Men takk for tilliten. Det er ikke taktikk i storbyene, og heller ikke i småbyene. Vi instruerer ikke lokallagene i hvordan de skal innrette seg. Det har vi ingen strategi for, eller kapasitet til. Det Aarebrot ser nå er vår politikk i praksis.