Her er Norges tredje fullrigger

Søndag morgen kom «Najaden» til Fredrikstad, og en lang kamp er slutt.

Najaden

Her ser du Norges tredje fullrigger, «Najaden».

Foto: Lotte Olsen / NRK

Det betyr at landet har fått sin tredje fullrigger.

Det er en av verdens vakreste fullriggere

Alexander Hermansen

Store protester

Men det har ikke vært noen enkel prosess å få skuta til Fredrikstad, hvor den nå skal ligge som museumsskip.

Se skipet komme til Fredrikstad. Saken fortsetter under videoen.

Najaden kom til Fredrikstad 6. juli 2014.

«Najaden» er en av de mest originale fullriggerne i verden. Den har blant annet aldri hatt motor eller noe annet elektrisk utstyr om bord. Den svenske skuta ble bygget i 1897, og har fungert som et skipsmuseum siden slutten av 1930-tallet.

Najaden seiler

Her ser du bilde av skipet med fulle seil under sin storhetstid.

Foto: Arkiv / NRK

For to år siden besluttet Halmstad kommune seg for å kvitte seg med båten, og protestene lot ikke vente på seg. Da skuta skulle hentes på fredag , var motstanden så stor blant lokalbefolkningen at de nye eierene ikke klarte å flytte båten.

Det er Seilskuteforeningen Øst i Viken har fått kjøpe fullriggeren, som skal bli museumsskip på Isegran. De valgte altså fredag å la båten ligge av hensyn til sikkerheten.

– Helt fantastisk

Men søndag var den ettertrakede fullriggeren på plass i sin nye hjemby. En av drivkreftene for å få fullriggeren til Norge, er Alexander Hermansen. Han sto klar på kaia på Isegran søndag morgen for å ta i mot «Najaden» og kan nesten ikke beskrive følelsen av å se skuta i Fredrikstad.

Najaden

Mange har jobbet iherdig for å få fullriggeren til Norge, her er Anne Torbergsen, Henrik Sørensen, Alexander Hermansen sammen med ordfører Jon-Ivar Nygård for å ta i mot skuta.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Dette var helt rått. Det har jo mildt sagt vært en lang prosess, noe vi var forberedt på. Men jeg hadde ærlig talt ikke trodd det skulle være så mange skjær i sjøen og ta så lang tid.

Han innrømmer at han underveis har tvilt på om det i det hele tatt skulle gå.

– Men her står jeg og det er helt fantastisk. Det er en av verdens vakreste fullriggere. Og neste uke starter Tall Ships Races, og da har vi vår egen fullrigger som ikke skal dra igjen. Det blir Tall Ships Races hele året - 365 dager, smiler han.

Najaden

Stolt opp Glomma kom Najaden søndag morgen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

I dag er skipet et museumsfartøy med stor orginalitet og den er komplett, men uten motor noe som betyr at den ikke kan dra på seiltur med et første.

– Det er en lang prosess å få den seilende, men vi håper at vi en dag skal være med i Tall Ships Races, sier han.

Ideen er å vise en skute i prosess, fra museumsfartøy til å bli seilbar.

Først om en uke kan publikum få komme ombord i skipet, etter at de nye eierne har fått en oversikt over alle gjenstandene om bord.

– Vi skal bruke noen dager nå på å orientere oss, det er masse gjenstander vi må gå gjennom. Men etter det er alle hjertelig velkommen.

I tillegg til «Najaden», har Norge fullriggerne «Christian Radich» og «Sørlandet».Det bergenske skipet «Statsraad Lehmkuhl» er en bark.