NRK Meny
Normal

Kjempet seg tilbake etter dødsulykke

«Mesternes mester»-aktuelle Monica Valen fryktet for karrieren etter at hun fikk store skader i en bilulykke der en 21-åring mistet livet.

Monica Valen på sykehus

OVERLEVDE: Tidligere toppsyklist Monica Valen overlevde en tragisk ulykke med bare sekunder. Her på sykehus på Sicilia, hvor hun blant annet måtte sy 42 sting i hodet.

Foto: Privat

Monica Valen har en merittliste av de sjeldne på to hjul og i en årrekke hadde hun verden som arbeidsplass. Midt under oppkjøringen til OL i Atlanta i 1996 havnet hun i en dødsulykke, med datteren på seks år i baksetet.

Etter en stund våkner jeg av at datteren min roper fra baksetet: Mamma, mamma vi har krasjet

Monica Valen

– Alt går i sakte film

Forrige lørdag så vi henne sende Tora Berger ut av NRK-programmet «Mesternes mester» hvor Norges første verdensmester i landeveissykling er en av deltagerne sammen med tidligere idrettshelter.

Monica Valen

TV-AKTUELL: Monica Valen er med i Mesternes mester og forrige uke kjempet hun seg videre ved å sende ut Tora Berger.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Etter 11 år i verdenseliten la hun opp i 2003, men allerede i 1996 kunne karrieren vært over for godt.

– Legene sa klart og tydelig fra at karrieren min er over, forteller hun.

Vi må til New Zealand hvor Monica Valen ligger i hardtrening før OL i Atlanta. Det er vinter hjemme i Norge, men bar landevei på andre siden av kloden.

Hun har akkurat vært og handlet sammen med treneren sin og datteren på seks år, da de kjører hjemover på en øde landevei. Det er kveld og det har blitt mørkt.

– Vi kommer kjørende på en en øde strekning og nærmer oss en kryssende vei. Jeg ser noen lys på høyre side, men tenker ikke så mye over det. Jeg kjører i cirka 110 kilometer i timen, minnes hun.

Bilen hun så på høyresiden er borte i det hun nærmer seg krysset. Det skal vise seg å være katastrofalt feil. I stedet blir en 21 år gammel mann offer for en sport som ofte utøves på landsbygda.

– De slår av lysene når de nærmer seg kryss for å slippe å stoppe. Han skulle passere foran meg, men i stedet treffer han fronten på bilen min med lysene avslått, forteller hun.

Monica Valens bil

VRAK: Der bilen er mest ødelagt, satt Monica da hun havnet i ulykken i 1996. Et ødelagt sikkerhetsbelte reddet trolig livet hennes.

Foto: Privat

Hun husker godt at det smeller.

– Jeg merker vi triller rundt, alt går i sakte film. Etter en stund våkner jeg av at datteren min roper fra baksetet: «Mamma, mamma vi har krasjet».

Monica kommer til seg selv, mens blodet fosser fra hodet.

– Heldigvis hadde jeg et sikkerhetsbelte som ikke virket, for rattet var presset inn i mitt sete, mens jeg ble dratt ut mot siden.

– Klissvåt av blod

Hun kjenner lukten av bensin og ber datteren komme seg ut. Datteren har kun fått en liten skramme på håndleddet, mens Monica har fått en slagskade i hodet etter å ha blitt kastet inn i dashbordet. Hun har store skader i kneet og i hendene.

– Jeg tenkte bare på å få datteren min i sikkerhet og på å få henne ut av bilen. Jeg klarer også å dra meg ut av bilen. Midt i ødemarken er det få biler, så min umiddelbare tanke var at vi måtte finne hjelp.

De begynner å gå mot et hus cirka en kilometer unna, hvor hun vet at en lærer bor.

– Jeg måtte få datteren min i sikkerhet, og med blodet strømmende og glass i øyenene som hadde skåret opp hornhinnene, begynte vi å gå. Jeg tar den lille hånden til datteren min, mens jeg er klissvåt av blod. Vi kom oss frem til huset og ringer på, men ingen er hjemme.

Heldigvis kommer det en bil som plukker opp Monica og datteren. Fra det tidspunktet husker hun ikke noe.

– Det var akkurat som at jeg slappet av, nå var vi reddet og i sikkerhet. Jeg våknet ikke før jeg kjente noen slo mot kroppen min. Det skulle vise seg at jeg var i ambulansen, hvor ambulansepersonellet forsøkte å gjennopplive 21-åringen som kjørte på meg. Han klarte seg dessverre ikke og døde, sier hun stille.

Video nsps_upload_2008_9_26_10_20_9_93.jpg

SEIER: I Mesternes mester er Monica Valen tilbake på Sicilia hvor hun tok hjem Norges første gull i verdensmesterskap i landeveissykling. Her fra seieren i 1996.

– Var ikke min tur til å dø

Monica må sy 42 sting i hodet.

– Det var dramatisk og jeg fikk beskjed av legene om å glemme sykkelkarrieren. Min eneste tanke da var at vi overlevde. Heldigvis var det ikke min tur denne gang, men det har satt spor. Hadde vi kjørt litt fortere, hadde jeg ikke levd i dag. Da hadde han truffet siden hvor jeg satt og ikke motoren.

Hun forteller videre at hun hadde behov for å snakke med foreldrene til gutten som døde.

– Jeg følte meg medskyldig og familien hadde mange spørsmål om hvorfor gutten deres var borte. Det var bare jeg som kunne svare på det. Jeg dro også i begravelsen, og det var en kjempetøff opplevelse.

Heldigvis har Monica evnen til å legge ting bak seg.

Monica Valen

KAMP: Monica Valen kjempet seg tilbake til sykkelen. Her deltar hun i OL i Sydney, men måtte avbryte på grunn av en punktering.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg tenker lite over det i dag, og tenker heller at jeg fikk utdelt nye lodd. Det var ikke min tid til å dø akkurat der. I stedet gleder jeg meg over tilværelsen og livet jeg lever i dag.

– Og du kom deg opp på sykkelen også?

– Ja, det var tøft, men jeg tok en lyktestolpe av gangen. Etterhvert klarte jeg å løpe litt. Hadde jeg ikke vært så godt trent, hadde jeg nok ikke kommet meg så bra som jeg gjorde. Da hadde jeg ikke klart å gå så langt etter å ha mistet så mye blod.

At legene sa at en videre sykkelkarriere var umulig, likte hun dårlig.

– Da legene sa at det var umulig å fortsette en karriere, var jeg ikke enig. Jeg er litt sånn, jeg, ler hun og legger til:

– Jeg har ikke tapt før jeg hadde tapt minst to ganger.

Hun ble Norgesmester to år på rad etter ulykken, og hadde tenkt til å avslutte karrieren med OL-gull i Sydney i 2000. Den drømmen brast med en punktering.

– Jeg er en vanlig dame i gata

Nå er hun å se på norske skjermer i «Mesternes mester» og hun synes det er gøy å komme frem fra glemselen.

Vi ble en gjeng der vi kunne være oss selv. Vi hadde noe felles og fikk god tone allerede på flyplassen

Monica Valen

– Livet har forandret seg veldig. Nå titter folk på meg to ganger og små barn kommer bort og spør om jeg er Monica, sier hun lattermildt.

– Hvordan liv lever du i dag?

– Jeg lever det livet jeg alltid har ønsket meg etter karrieren. Jeg er en vanlig dame i gata. Jeg gjør husarbeid og handler litt. Ikke minst lever jeg langt unna presset om å prestere. Presset om å prestere gjorde meg noen ganger sliten. Selv om jeg synes det var flott å være toppidrettsutøver, var det mange grådager, forteller hun.

Hun og mannen bor på Hvaler og jobben på treningssenteret Elixia er bare et par mil unna unna. Nå trener hun cirka tre timer i uka, mot opp mot 36 timer før.

– Det fristet ikke alltid å sitte fem timer på sykkelen i regn og sludd, med null følelse i bena og neglspreng. Jeg prøvde å være hjemme mye om vinteren på grunn av datteren min og det er ikke akkurat varmt her. Slike ting savner jeg ikke, ler hun.

Mesternes mester, sesong 6

FIN GJENG: Alle som var med i Mesternes mester ble en godt sammensveiset gjeng, og ingen ville dra hjem, forteller Monica.

Foto: Roy Darvik / Roy Davik

Nå nyter Skien-jenta livet i havgapet.

– Jeg lever et enkelt og greit liv uten komplikasjoner. Jeg har mye tid og lever et helt annerledes liv nå enn da jeg konkurrerte, men jeg er veldig glad for at jeg har fått oppleve begge deler, sier hun.

Nå følger hun tv-programmet på skjermen hjemme på Skjærhalden, hvor hun og mannen har bodd siden 2010, og hun forteller om en tøff start i første program.

– Den første øvelsen var å løpe, og vi syklister er ikke gode til å løpe. Vi eier jo ikke spenst. Da vi skulle løpe bakkeløp forsvant beina mine under meg og jeg mistet all kraft. Det ble et sjokk på kroppen og alle så hvordan det gikk, sier hun lattermildt.

Latteren sitter løst hos Monica og hun forteller at slik hun er på tv, slik er hun også privat.

– Når seerne ser meg, er det lett å se at idrettsutøvere er som andre folk. Jeg tror mange kan kjenne seg litt igjen i meg og jeg håper å få frem at jeg lever en vanlig, greit liv. Jeg er ikke superwoman lenger. Nå trener jeg bare for å føle meg vel og jeg ønsker at folks skal se meg sånn som jeg er. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger.

– God kjemi

Tiden på Sicilia sammen med tidligere idrettshelter, har vært fantastisk, forteller hun.

– Vi fikk en god kjemi fra dag en. Det er som Tora Berger sa, hvis man føler seg trygg så slipper man seg løs. Vi ble en gjeng der vi kunne være oss selv. Vi hadde noe felles og fikk god tone allerede på flyplassen.

Spesielt ble Monicas telefon et tema.

– Det første de sa på flyplassen var: «Se på Monica, hun har sånn telefon vi kan ringe med. Ikke smarttelefon». Jeg finnes jo ikke teknisk, sier hun og bryter ut i latter.

Etter at hun gikk videre forrige lørdag, forteller hun at hun ikke ville hjem.

– Jeg tror ingen av oss ville forlate det huset. Vi hadde det så godt, avslutter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.