«Kjøttbuss» kjører skytteltrafikk over grensen

Flere av butikkene på svensk side av grensen setter opp egne busser for å hente norske kunder. Dette fører til store kjøtt-beslag hos tollen.

Buss smugler kjøtt

Tollerne har gjort flere beslag av kjøtt fra busser.

Foto: TOLLVESENET

– Vi kontrollerer en del busser, og vi har hatt mange og store beslag. På en av bussene var det ett tonn med kjøtt, forteller Wenche Fredriksen, som er seksjonssjef ved Svinesund tollsted.

Det var Sveriges Radio som først omtalte saken.

Wenche Fredriksen

Seksjonssjef Wenche Fredriksen forteller at det er utfordrende å stoppe alle bussene som kjører i skyttel over grensen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Spesielt kjøtt er det tollen tar mye av fra bussene. Man kan ta med varer for inn til 3000 kroner i løpet av et døgn. Men denne kvota er det ikke alle som holder seg innenfor.

– Vi har hatt mange og store beslag. Mange av passasjerene som kjører disse bussene har med mye mer enn det de har lov til, forteller Fredriksen.

– Arrangør og bussjåfører har ansvar

Harryklubben er blant dem som leverer bussreiser for shopping-glade nordmenn.

Leder Hampus Söderström i klubben forteller at han ikke kjenner til at noen av de reisene i klubben har hatt med seg for mye.

– Men det er jo også vi som arrangør og bussjåføren som har ansvar for å sjekke at de reisende ikke har med for mye, sier Söderström.

Han forteller at det er mange som benytter seg av busstilbudet til klubben, og at det alltid er fulle busser når de kjører fra Oslo til Svinesund.

– Det er mange som ikke har tilgang på bil, og da er det flere som velger å bruke bussen. Vi blir ofte kontaktet av medlemmer som ønsker å dra med buss til Sverige, sier han.

Buss smugler kjøtt

Tollerne på Svinesund stopper ofte busser med svenskehandlene nordmenn. Det har ført til flere store beslag av kjøtt.

Foto: TOLLVESENET

– Ser det får resultater

Seksjonssjef Wenche Fredriksen bekrefter at det passerer flere titalls slike busser over grensa hver uke. Hun sier det er en stor utfordring å kontrollere alle bussene som kommer inn.

– Det er mange som sitter i bussen og det er en tidkrevende jobb. Men det gir resultater, sier Fredriksen.

I september i år ble fire busspassasjerer fra Oslo tatt med over et halvt tonn kjøttvarer på Svinesund. Tollerne fant kjøttvarene i bussens bagasjerom.

To av passasjerene innrømmet at det hadde kjøpt for mye kjøtt. Matvarene ble beslaglagt og de fire ble bøtelagt for forholdet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ni-åring påkjørt

    En ni år gammel gutt ble påkjørt på Kråkerøy ved 13-tiden. Politiet melder at gutten er ved bevissthet og fremstår som lettere skadd. Politiet er på vei til stedet.

  • Bilfører fikk inndratt førerkortet

    De to fotgjengerne som ble påkjørt på Gressvik i Fredrikstad i formiddag, var ved bevissthet da de ble kjørt bort i ambulanse. Ut over det vet ikke politiet hvor alvorlig skadd de er, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt. De ble påkjørt i et fotgjengerfelt og mannen som kjørte på dem har fått inndratt førerkortet.