Hopp til innhold

«Jelsa» kan være fra 1700-tallet

Båten er en av de eldste trefartøyene som har seilt opp til våre dager. Nå skal fremtiden til «Jelsa» diskuteres.

Nå til et av de eldste trefartøyene som har seilt opp til våre dager. I dag ligger "Jelsa" stille i museumshavna på Isegran i Fredrikstad. Denne uka har spesialister vurdert båtens fremtid:

Båt fra 1700-tallet i Fredrikstad

Ekspertene trodde først at trebåten «Jelsa» i Fredrikstad var fra 1800-tallet, men nå har det dukket opp nye funn.

– Nå viser nye undersøkelser at den kanskje er enda 100 år eldre enn vi trodde, sier maritim kulturhistoriker, Torstein Arisholm.

Denne uken har båten, som trolig er et at fartøyene i verden som har blitt holdt flytende lengst, samlet eksperter fra hele Skandinavia. De skal drøfte fremtiden til båten som ble tatt opp på land i 2008.

– Det er flere spørsmål vi må diskutere. Hvordan skal vi ta vare på den? Hvor langt tilbake skal den restaureres? Hvis det i hele tatt er å restaurere den vi vil. Og skal den da restaureres til flytende tilstand? Eller kanskje vi skal bevare den på land for å best mulig ta vare på det som er av materiale fra 1700-tallet, lurer Morten Skadesem fra Østfoldmuseene på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jelsa

Båten bærer tydelige preg av å være svært gammel.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

– Det ville helt klart være en sensasjon

Knut Sørensen

Knut Sørensen ønsker å la båten få forlenget sitt liv på sjøen.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK
Morten Skadesem

Morten Skadesem i Østfoldmuseene.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Spør man daglig leder ved Maritime Center Fredrikstad, Knut Sørensen, er i hvert fall han helt klar på hva han ønsker.

– Personlig så ønsker jeg at båten skal fortsette å seile. Det er da jeg synes at den er mest interessant. Hvis man kommer til at båten skal bevares på land, så er det selvfølgelig også en mulighet, men da er vi avhengige av at det blir gjort på en ordentlig måte. Den må bli vist frem og ikke havne under en presenning i en mørk krok, sier han.

Båten har stått på Isegran i Fredrikstad siden den ble tatt opp for fem år siden og det var ikke bare båtens alder som overrasket. Først trodde man at tømmeret var fra utlandet, men nå har de fått bevist at tømmeret var hogd i Norge.

– Det viser seg at tømmeret er hogd her på Østlandet. Vi har veldig liten kunnskap om båter på 1700-tallet i det hele tatt og i særdeleshet her på Østlandet. Dette gjør båten veldig spennende, sier Morten Skadesem.

– Det er jo bevart mange jakter fra Vestlandet, men jeg kjenner ikke til en eneste jakt på Østlandet, så det ville helt klart vært en sensasjon, slår Knut Sørensen fast.