"Indianerskjelett" funnet i Østfold

For første gang har skjelettrester med samme trekk som inkaindianerne fra 1000-tallet, blitt funnet i Norge.

Skjelettrester
Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Funnet ble gjort ved Østfoldmuseets avdeling på Borgarsyssel i Sarpsborg. Nå er arkeologene svært nysgjerrige på hvem mannen var.

- Det raste ut skjelettrester

Skjelettrestene ble funnet ved en tilfeldighet under arbeidet med konserveringen av St.Nicolas-kirken.

Da arkeologene skulle flytte noen rosebusker ved tårnfoten som sto i veien for murverket, fikk de seg en stor overraskelse.

- Idet vi da skulle ta under rosebusken, så bare raste det ut skjelettrester. Det var ganske overraskende, sier arkeolog ved Borgarsyssel Museum, Mona Beate Buckholm.

Under rosebuskene lå benrester fra to eldre menn og en baby. 

Borgarsyssel Museum

Skjelettrestene ble funnet under en rosebusk ved Borgarsyssel Museum.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Vil grave etter flere benrester

Det ene kraniet som ble funnet har fått arkeologene til å klø seg i hodet av forundring. Skjelettrestene hadde et nemlig et sjeldent særtrekk som er mest vanlig blant inka-indianere. 

- Det er et ben i nakken som ikke har grodd, og det er et arvelig trekk som nesten utelukkende finnes hos inka-indianerne i Peru. Det er sensasjonelt, sier Buckholm.

Men kan en indianer fra Peru ha forvillet seg til Sarpsborg for 1000 år siden? 

 - Jeg kunne jo hatt lyst til å dra det dithen at det var en tilreisende som kom hit, siden St.Nicolas er sjøfarernes helgen. Men det er vanskelig å se hvordan en indianer kan ha kommet seg hit i sen vikingtidsalder, så det er nok mest sannsynlig at dette bare var en traust østfolding. Men dette er et veldig spesielt funn, sier Mona Beate Buckholm

Nå vil arkeologene grave etter flere benrester for å få svar på gåten.