NRK Meny
Normal

«Gratis» bompassering på Svinesund

Dersom du sniker deg unna bombetalingen ved å kjøre gjennom Autopass-filen på svensk side av grensen, så er passeringen gratis.

Bomstasjon ved gamle Svinesund

Passerer du bomstasjonen på norsk side av Svinesundbroen uten å betale, får du en tilleggsavgit i posten. På svensk side er det i praksis gratis å snike seg unna. (Arkivfoto fra bomstasjonen ved den gamle Svinesundbroen)

Foto: Rainer Prang / NRK

Svenske veimyndigheter sender nemlig ikke regning på hverken passeringsavgiften eller tilleggsavgiften til norske trafikanter som kjører gjennom Autopass-filen på svensk side av Svinesundbroen. 

I en rapport fra bompengeselskapet Svinesundforbindelsen AS anslår selskapet at Samferdselsdepartementet tapte tre millioner kroner på at det ikke blir innkrevd tilleggsavgift av bilister som ikke betaler bompenger.

Det skriver Aftenposten.

Mangler rutiner

Administrerende direktør i Svinesundforbindelsen, Kjell Bondlid, sier til Aftenposten at dette er en vanskelig sak for svenskene.

- De har ikke så stor erfaring med drift av bomstasjoner som vi har i Norge, men dette må vi få på plass omgående, sier Bondlid til avisen.

Ifølge Bondlid er det to problemer med innkrevingen fra Sverige: Hjemlene for innkreving, og manglende innkrevingsrutiner.

Dobbelt så mange sniker i Sverige

Det foreligger i følge Aftenposten en avtale om at det skal kreves inn tilleggsavgift for passeringer, dersom man ikke betaler for seg. Denne avtalen er fulgt opp i Norge, mens svenskene har ikke overholdt sin del av avtalen.

Det har resultert i at antallet snikere på svenskesiden er dobbel så høy som i Norge.

Trenger tid

Fylkesordfører Ole Haabeth har vært leder av grensekomiteen. Der har de jobbet med den type problemstillinger, nettopp for at slike hindringer ikke skal oppstå når folk beveger seg over grensen.

- Det er utfordringer som må jobbes videre med. Men dette er jo den første bomstasjonen i Sverige. De trenger vel noe tid til å lære alle sidene ved det å drive bomstasjoner, sier Haabeth.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.