"Glam": – Slå heller sammen Østfold og Trøndelag!

Sarpingen Åge Sten "Glam" Nilsen mener Østfold har mer til felles med Trøndelag enn Buskerud og Akershus. Han tror den kulturelle identitet vil lide i Viken-regionen.

Åge Sten "Glam" Nilsen vil heller at Østfold slås sammen med Trøndelag.

Artisten Åge Sten Nilsen fra Sarpsborg har lite til overs for Viken-regionen, som betyr at Østfold oppløses og slås sammen med Akershus og Buskerud.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det var i radioprogrammet Ukeslutt på P1 de to kulturpersonlighetene, artisten Åge Sten Nilsen (48) og skuespiller Anne Marie Ottersen (73), barket sammen i debatt om den nye storregionen Viken.

Ottersen er fra Kongsberg i Buskerud, og forstår ikke hvorfor det er problematisk å slå sammen de tre fylkene.

Anne Marie Ottersen

Skuespilleren Anne Marie Ottersen forsvarer å slå sammen de tre fylkene Østfold, Buskerud og Akershus og mener fylkesidentiteten er kunstig. Her avbildet i 2012.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Ingenting forsvinner, vi har våre egne byer, jeg er kjempeglad i Kongsberg og vi skal ikke flyttes fra noe sted, og er først og fremst norske. Denne fylkesidentiteten synes jeg er litt absurd, sa Ottersen til programleder Anne Kristin Liestøl.

"Glam" fra Sarpsborg parerte med at det kanskje er annerledes med Buskerud enn Østfold.

– Jeg kan forstå det at dere ikke har den identitetsfølelsen til Buskerud, men når du er en stolt østfolding så kjenner du virkelig på det, sa han med et glimt i øyet.

Denne uka har det vært mye uro rundt etableringen av Viken, som betyr en sammenslåing av Østfold, Buskerud og Akershus. De tre fylkene ønsker hver for seg ikke å bli slått sammen, men regjering og storting har bestemt at de skal bli ett fylke fra 2020.

Lag heller "Trøndefold"!

Åge Sten Nilsen ville heller at Østfold og Trøndelag slo seg sammen.

Ann Louise nyter solen i Gamlebyen

Sommerliv i Gamlebyen i Fredrikstad. Dersom Viken blir en realitet, blir byen ved Glommas utløp liggende helt i ytterkant av fylket. I dag ligger fylkesadministrasjonen i Østfold i Sarpsborg, nabobyen til Fredrikstad.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / nrk

– Jeg skulle gjerne lagd en bro til Trøndelag og kalt det Trøndefold eller no sånt. Det har med identitet å gjøre, i Østfold har vi en klar og tydelig identitet, hevdet han og antydet at kulturen i grensefylket helt i Sør-Øst-Norge har mer til felles med den til trønderne enn den til buskerud-buene eller akershusingene.

"Glam" sammenligner Viken-prosjektet med å slå sammen flere land uten store fellestrekk.

– Det er greit å slå sammen Nord- og Sør-Korea kanskje. Men hvorfor blande India inn i det?, spør han retorisk.

Følelser og identitet

Kommunikasjonsmannen og trønderen Lasse Berre står bak musikkvideoen «Trønder» for fylkeskommunen Trøndelag. Nord- og Sør-Trøndelag ble til ett fylke 1. januar 2018 – kalt Trøndelag.

Han forklarer at man i Trøndelag jobbet mye med å finne nettopp en felles identitet mellom Nord- og Sør-Trøndelag.

Kongsberg Jazzfestival 2018.

Folk på konsert under Jazzfestivalen på Kongsberg i sommer. Viken-fylket vil strekke seg helt fra Svinesund til Hardangervidda. Kongsberg blir liggende nært det geografiske midtpunktet i Viken, som blir Modum og Vikersund.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Vi har funnet og identifisert de felles tingene vi er stolte over og som skaper felles identitet. Det er viktig å ta den kulturelle identiteten enda mer seriøst, for det er rene emosjoner som stanser dette. Det forvaltningsmessige har egentlig ikke folk noe forhold til, sier Berre.

Han peker også på at i det nye fylket er alle fortsatt trøndere.

Åge Sten Nilsen mener fylket er en viktig kulturaktør.

– Jeg har opplevd at fylkeskommunen tar vare på fylkets behov og dets beste fordi politikerne faktisk sitter i det fylket som er sammensatt av folk med samme identitet, og det er klart at det skal man ikke "kimse ta", som vi sier i Særp!

– Endring må til

Skuespiller Anne Marie Ottersen tror fylkeskampen også bunner i frykt for forandringer.

– Vi er jo redde. Altså, det blir jo bråk hver gang noe skal forandres, men noe må forandres, vi står ikke stille, av og til må forandringer til, vi hadde jo røykeloven, operaen, hovedflyplassen.., ramser hun opp.

– Der må jeg inn, svarer "Glam". – Det at alle røykpakker skal være grønne, hørt noe mer idiotisk?