NRK Meny
Normal

– Føler mer usikkerhet enn sikkerhet

I løpet av neste år blir det endelig avgjort om det blir vindmøller i Marker.

I løpet av neste år blir det endelig avgjort om det blir vindmøller i Marker.

E. ON fikk tillatelse til å bygge vindmøller på både Høgås og Joarknatten, men det har blant andre Marker kommune og den svenske nabokommune Ârjang klaget på.

Det er nå Olje- og energidepartementet som skal avgjøre saken. Ett av spørsmålene som skal besvares er hvordan utsikten fra Ørje sentrum blir, dersom det står en rad med vindmøller på Høgås.

I dag var Olje og energidepartementets folk på befaring i Marker hvor NVE har godkjent to vindkraftverk, men Marker kommune har protestert.

– Jeg tror det var fler av oss som følte det var mer usikkerhet enn sikkerhet. Og det går mye på lyd, sier ordfører i Marker, Kjersti Nythe Nilsen.

27 klaget på vindkraftverk

På Joarknatten og Høgås fikk energiselskapet E. ON lov til å bygge to vindkraftverk, men siden det kom 27 klager må saken behandles på nytt av Olje- og energidepartementet.

– Det er ikke så underlig, for folk er opptatt av inngrep i sine områder, og da vil det ofte komme klager til departementet, sier Per Håkon Høysveen, ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet.

Representanter for E. ON sier hun forstår uroen siden det er bygd få vindkraftverk i Norge.

– Jeg håper at når vi nå ser vindkraftverkene som er bygget på svensk side at man ikke skal føle det er et så stort inngrep, sier prosjektleder i E. ON, Karoline Nyquist.

Kommunens mening teller mye

Olje- og energidepartementet folk skal i løpet av neste år skal si ja eller nei til vindmøller som kan forsyne omkring 12 000 boliger med strøm

For første gang ikke saksbehandlerne i dag se det berørte kulturlandskapet i Dalsland og Haldenvassdraget som riksantikvaren mener har nasjonal verdi:

– Vi er her for å høre hva distriktet mener. Så må departementet til slutt veie fordeler og ulemper. Men selvfølgelig vil kommunens syn telle sterkt i den sammenhengen, sier Høysveen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.