Hopp til innhold

«Faceraping» kan være straffbart

I dag ble fem ungdommer pågrepet og siktet for grove trusler, etter å ha hacket seg inn på enkeltpersoners Facebook-profiler.

Facerape

Har en fjortenåring gått inn på profilen til en venn og skrevet ' I love Justin Bieber', så er nok det såpass uskyldig at det ikke prioriteres som alvorlig nok, sier Prosjektleder hos slettmeg.no, Ole Morten Knudsen.

Foto: Skjerdump fra Facebook

Hackerne kom seg inn på andre personers e-post og fikk dermed tilgang til passord og e-postadresser. Slik har de også fått tilgang på personenes Facebook-profiler.

De endret status på Facebook-profiler, og la ut bilder og kommentarer på andre personers profiler.

– Når det gjelder denne saken, så går siktelsen på grove trusler, som en følge av det som er gjort på Facebook. Så det er en del av bildet, sier politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon.

Er såkalt faceraping straffbart?

– Det er det selvfølgelig, det er tyveri av identitet.

Sendte seksuelle meldinger til sønnen

Prosjektleder hos slettmeg.no, Ole Morten Knudsen, sier til NRK at faceraping i seg selv trolig ikke er ulovlig.

– Nei, det kommer litt an på hva man har gjort. Har en fjortenåring gått inn på profilen til en venn og skrevet " I love Justin Bieber", så er nok det såpass uskyldig at det ikke prioriteres som alvorlig nok. Men hvis man har logget seg ut, og noen tar over kontoen din og skriver sjikanerende og ærekrenkende ytringer, så er det ulovlig.

– Men man skal uansett være litt forsiktig, selv om det er uskyldige meldinger. Man kan aldri vite helt hvordan den andre personen reagerer på det, sier han.

Knudsen nevner selv et tilfelle der en mann har blitt straffet etter å ha sendt grove meldinger fra en Facebook-konto som ikke var hans egen.

Mannen gikk inn på sin ekskones profil og sendte meldinger til deres felles venner.

– Han sendte blant annet seksuelle meldinger til sønnen, og han ble bøtelagt fordi det anses som sjikane mot henne.

Pokertjeneste er et stort problem

Han mener også at nordmenn generelt er for dårlige til å sikre passordene til kontoene sine. De får stadig henvendelser fra folk som har opplevd å få kontoen sin overtatt av andre.

– Sju prosent av alle henvendelsene vi får inn går på dette, det er altfor mye. Det er vanlig å bruke samme, gjerne enkle, passord på alle tjenestene man bruker.

En god del av disse henvendelsene går på problemer i forbindelse med en pokertjeneste på nettopp Facebook.

– De får tilbud om gratis pokersjetonger, dersom de bare skriver inn passordet sitt. Man vet aldri hvem som sitter på den andre siden, eller hva deres hensikter er. Folk er alt for uforsiktige.

Les også: