NRK Meny
Normal

– Viktig ikke å skape frykt

Myndighetene har satt inn tiltak for å begrense flyktningstrømmen til Norge denne høsten. I dag legges frem nye forslag, men det er viktig ikke å skape frykt, sier biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt.

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt er biskop i Borg og mener det er viktig å huske på at flyktningene som kommer er alminnelige mennesker.

Foto: Heiko Junge

– Det er viktig ikke å frykte alle flyktningene som nå kommer til landet, det er romjulsbudskapet fra biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt.

I løpet av året har 4177 asylsøkere blitt registrert i Østfold. Det viser tall fra Utlendingsseksjonen i Østfold. Flest kom det i oktober da nesten 1600 asylsøkere ble registrert. I følge UDI er det 30 110 personer som har søkt asyl i Norge i år.

Tirsdag sendte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) en rekke tiltak på høring som skal gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Blant annet vil innvandringsministeren at færre får flyktningstatus.

Global skepsis

Biskopen mener det er et globalt fenomen at folk er skeptiske og redde for det som er annerledes og nytt.

– Og jeg tror noe av frykten skyldes at et ørlite antall av flyktningene fra Midtøsten er rekruttert av ekstremister som vil vold og ulykke, og at dette har blitt blåst opp veldig. Derfor blir folk redde, sier han.

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt mener det er viktig med tidlig integrering av flyktningene.

Foto: NRK

Han har forståelse for at det har vært behov for innstramminger i asylpolitikken denne høsten. Men om innstrammingen er for streng, vil tiden vise, mener biskopen.

– Men jeg er ikke av den oppfatning at målet er at færrest mulig kommer. Målet må være at de som har reelt behov for beskyttelse føler at de er velkomne til landet vårt hvor det er god plass til mange flere mennesker, sier han.

Ingen blankofullmakt

Klokken 12 i dag la regjeringen frem forslag til nye innstramminger i norsk asylpolitikk. Stortingsrepresentant for Østfold Line Henriette Hjemdal fra Kristelig Folkeparti, vil ikke gi blankofullmakt til Fremskrittspartiet.

Hjemdal

Line Henriette Hjemdal fra Krf vil ikke gi full støtte til innstrammingsforslagene til regjeringen.

Foto: Gunnhild Sørås

– Det blir ingen blankofullmakt fra Krf sin side. Vi vil vurdere hvert enkelt forslag. Vi har vært med på innstramminger, men er opptatt av at vi får til en god integrering. Derfor kan vi ikke godta innstramminger som gjør at vi hemmer integreringen. Da har vi ikke lykkes med den store jobben vi nå har fremfor oss i det norske samfunn, sier hun.

Vil skape nytt fellesskap

Atle Sommerfeldt mener det er viktig å inkludere flyktningene fra starten av.

– Det viktigste for oss er at vi kommuniserer til de som kommer at vi vil at de skal inkluderes i samfunnet vårt, at vi ikke er redde for dem og at de ikke trenger å være redde for oss. Vi kan lage et nytt fellesskap som jeg tror vi kommer til å oppleve som veldig berikende, sier Sommerfeldt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 22.57: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.
  • 20.55: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.