NRK Meny
Normal

– Vi visste ikke hva vi drev på med

En bonde i Rygge prøver, som eneste kommersielle leverandør i Norge, ut en hardfør middelhavsplante på jordene sine. SE VIDEO!

Video 52591c3f-f7eb-4606-9f96-aa3e396ab1de.jpg

Havrerot, eller rotgeitskjegg som den også heter, er den gamle nyvinningen til Roy Hasle. Selv om rotgrønnsaken har en lang historie er den relativt fersk nå.

– Den går helt tilbake til den tiden hvor vi var jegere og samlere. Den var en viktig matplante. Så gikk den i glemmeboka noen år. Nå prøver vi å ta den frem igjen, sier Hasle.

Satsingsområde for grønnsakgrossist

Det er en skjeggete tøffing som spirer på jordet og den har flere hardføre egenskaper.

– Den tåler å stå ute om vinteren og er veldig herda mot sopp og skadeinsekter.

Rotgrønnsaker er satsingsområde for grønnsakgrossisten Bama, og det er de som bestiller av bonden i Rygge, og han kaster seg villig utpå.

– Jeg er ikke kjent med at andre dyrker den på kommersielt vis. Det var ikke noe sted å henvende seg for å snappe opp tips om dyrkningsveiledning og slik. Vi startet for to år siden og hadde ikke greie på hva vi drev med. Men jeg synes jo det er moro drive med noe nytt.

Begynner med noen frø

– Dette er faget mitt, det er det jeg lever av, å begynne med noen frø og få det til å bli noen hundre tonn med mat, sier Roy Hasle.

Havrerot er en toårig plante i kurvplantefamilien med opprinnelse fra middelhavslandene. Det er en relativt ukjent rotgrønnsak med raffinert, søt smak som ofte blir sammenliknet med smaken av østers, asparges eller artiskokk.

– Jeg synes det er godt å steke den med chips. Den kan ovnsbakes, brukes i pureer eller til rotmos. Det er bare fantasien som setter grenser.

Havrerot har navnet fra det gammelnorske ordet hafver – som betyr skjegg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.

  • Formalinlekkasje på sykehuset

    Sykehuset Kalnes har hatt en formalinlekkasje i morges, melder Halden Arbeiderblad. Sarpsborg brannvesen rykket ut til sykehuset, og skal ha spylt lekkasjestedet. Ingen skal ha blitt evakuert som følge av hendelsen.