NRK Meny
Normal

– Vi prøver febrilsk å finne senger

Pågangen på det midlertidige mottaket for flyktninger i Fredrikstad har blitt større enn forventet.

 Pernille Backer Lemming, leder for Leder for Distriktsrådet for omsorg i Østfold Røde kors
Foto: Anne Ognedal / NRK

– Den første gruppen vi fikk var her i ett døgn og forsvant igjen, siden det har de blitt her i tre–fire dager og vi vet ikke hva som skjer.

Leder for Distriktsrådet for omsorg i Østfold, Pernille Backer Lemming har knapt tid til å snakke med NRK på telefon, fordi det nettopp har kommet tre busser med 79 asylsøkere.

Pernille Backer Lemming ved kosedyr og klær som flyktningene skal få

Pernille Backer Lemming er takknemlig for varme klær til flyktningene og ber folk levere dem i gjenbruksbutikkene Røde Kors har i Mysen eller på Grålum i Sarpsborg.

Foto: Anne Ognedal / NRK

–De har vært hos politiet og blitt registrert så har de kommet hit nå.

Østfoldklinikken, som fram til 2013 var institusjon for rusmisbrukere har siden mandag for en knapp uke siden gitt husly for flyktninger.

Planen var at asylsøkerne kun skulle være en natt her, men det har blitt flere.

Backer Lemming forteller at hun opplever at presset nå er stort både på mottak, politiet og UDI derfor blir det mange hastevedtak og endringer.

Skrur sammen senger

–Vi prøver febrilsk å finne senger så de skal ha det tørt og varmt og trygt.

Hun forteller at frivillige medarbeidere i Røde Kors nå jobber på spreng for å sette sammen senger.

Og det er erfarne frivillige medarbeider som tar imot flyktningene og fordeler rom og sørger for at alle får noe å spise.

De som kommer er slitne, trøtt, apatiske og takknemlige.

–Men noen er mer uthvilt og opptatt av om vi har internett, alle er opptatt av å få kontakt med familie rundt i verden og fortelle at de har det bra.

Backer Lemming forteller at de jobber med å bedre dekningen, men å sørge for mat og senger har første prioritet sammen med å få de som er syke til legevakt.

56 asylsøkere

Til politiet i Østfold har det meldt seg 56 asylsøkere det siste døgnet.

Politiadvokat John Skarpeid sier de forsøker å ta dem så godt imot de kan.

–VI har et sted så de kan være inne med fasiliteter og tilgang til litt mat.

Etter at de er registrert hos politiet i Østfold blir de fraktet videre til mottak i Oslo.

Kommer med klær

Flyktningene har behov for varme klær. For å få minst mulig jobb med organisering ber de givere kontakte butikkene Røde Kors har på Mysen eller Grålum i Sarpsborg.

– Vi bestiller det vi trenger derfra, og så har vi mange flinke damer blant flyktningene som hjelper til å brette og sortere tøy. Vi deler ut til alle som kommer, forteller Pernille Backer Lemming i Røde Kors i Østfold.

.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • USA vil bruke 90 mill. på Rygge

    USA vil bruke omkring 90 millioner kroner til å ruste opp Rygge militære flyplass, melder TV2.no. Bevilgningen er godkjent i USA, men det norske forsvarsdepartementet avviser at det er fattet noen beslutning om amerikanske investeringer på Rygge.

  • Trøgsting møter alvorlig tiltale

    En mann i 60-årene fra Trøgstad må i retten i Oslo over nyttår, tiltalt for besittelse av seksualiserte bilder av barn og forsøk på å begå seksuelle handlinger med en mindreårig. Ifølge tiltalen hadde han avtalt et møte med en 13 år gammel jente i februar, men da møtte i stedet en mann opp.