Normal

– Vi må mobilisere støtte

Fylkesordfører Ole Haabeth tror den eventuelle nedleggingen av Moss Lufthavn Rygge blir definerende for 2016.

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap)

Fylkesordfører er Ole Haabeth er optimistisk for det nye året, men ser utfordringer også i 2016.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Fylkesordfører Ole Haabeth er optimistisk frem mot det nye året. Et E18 som ferdigstilles, AIM til Rygge og ikke minst Sarpsborgs jubileumsår som ordføreren også er ambassadør for.

Utfordringer i Rygge

Men blant de store utfordringene politikeren ser er hvordan Moss Lufthavn Rygge skal håndteres.

Moss Lufthavn Rygge (MRL)

Hva skjer med Moss Lufthavn Rygge? Det er et av de store spørsmålene for 2016.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi er nødt til å mobilisere støtte fra andre deler av landet. Vi vet at vi ikke er alene om å få konsekvenser ved et vedtak om 80 kroner i avgift på hver passasjer. Men mobiliseringen må være samordnet, sier Haabeth.

Færre arbeidsplasser på flyplassen ville kommet på toppen av en verden hvor produksjon og ufaglært arbeid går mot mer og mer automatisering.

– For dem som mister jobben må vi være flinke til å etter- og videreutdanne slik at arbeidsstyrken kan omstrukturere seg til andre oppgaver.

Det kommer til å bli viktigere å skaffe seg kompetanse enn før, tror Haabeth, som legger til at vi kan trekke paralleller til da Fredrikstad Mekaniske Verksted ble lagt ned i 1988.

– Over to tusen mistet jobben den gangen, og vi hadde en periode med høy arbeidsledighet. Men etter hvert var det mange som fikk omstrukturert seg og fikk formell kompetanse. Jeg tror vi kommer til å få lignende utfordringer i tiden som kommer.

Stort potensial

Selv om arbeidsmarkedet kan møte utfordringer, tror Haabeth at Østfold er et fylke med stort potensial.

– Med tanke på beliggenheten har vi absolutt geografien på vår side. Vi har en produksjonskompetanse og historie i fylket vårt som vi kan bygge på også inn i fremtiden.

I tillegg har vi i Østfold en identitet vi skal være stolte av. Ikke mange andre fylker er så patriotiske som det man er i fylket vårt, og Haabeth påpeker at det er viktig å videreføre kulturen med å støtte hverandre og ikke være misunnelig på hverandre.

– Vi er stolte av å være østfoldinger, men vi er ikke brautende. Vi får en stadig sterkere identited og kanskje vi i 2016 skal prøve å bli litt mer som de er i Bergen, hvor de er veldig flinke til å vise hvor stolte de er av å være fra byen sin.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykke i Svinndal

    Det har vært en trafikkulykke i Lunderveien i Svinndal, og Moss og Indre Østfold brannvesen er på vei.