– Vi må bare bli enda bedre

Norsk Toppfotball ønsker å endre ligastrukturen på eliteserien, og kutte antall lag til 12 eller 14. – Færre lag vil gjøre oss bedre, sier styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08.

Sarpsborg 08 mot Start i NM

Ole Heieren Hansen og Sarpsborg 08 kan få en tøffere kamp om å holde seg i eliteserien dersom ligastrukturen endres.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Cato Haug

Styreleder Cato Haug mener de foreslåtte endringene til ligastrukturen virker godt gjennomarbeidet.

Foto: Tor René Stryger/NRK

På en pressekonferanse torsdag presenterte Norsk Toppfotball, i samarbeid med det nederlandske konsulentselskapet Hypercube, ulike modeller for norsk fotballs framtid.

For eliteserien ble det anbefalt tre ulike modeller med henholdsvis 12, 14 og 14 lag.

– Denne prosessen har vært veldig, veldig god. Jeg har vært gjennom mange lignende ligaprosesser, og dette er den klart beste. Disse forslagene vil bety litt færre kamper, men kvaliteten på kampene vil bli betydelig bedre. Serien vil også være mer spennende, og det er en stor fordel for produktet vårt. Vi er positive, sier styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08.

– Tiden er moden

At klubbene er positive til å endre strukturen på seriesystemet i Norge har også Norsk Toppfotball (NTF) fått inntrykk av. De frykter ikke at deres foreslåtte endringer vil bli nedstemt.

Endringene kan tidligst tre i kraft i 2017, med 2016 som en overgangssesong. Jo Bergsvand i NTF har vært prosjektleder, og håper at et forslag kan bli innstilt på idrettstinget i mars.

Før den tid skal forslagene via klubbene og NTFs styre. Utviklingsleder Harry Hansen i Østfold Fotballkrets (ØFK) mener det er på høy tid å se på ligasystemet.

– Jeg tror tiden er moden for å endre ligastrukturen. 16 lag i eliteserien og 1. divisjon har vært for mange lag, og for mange kamper. Skal man heve nivået, så må man tenke nytt.

– Må jobbe bedre

Fotballfeber før første kamp på ny Fredrikstad stadion

Harry Hansen i Østfold Fotballkrets mener det er på tide å se på ligastrukturen i norsk fotball.

Foto: Bjørn Ekker / NRK

Dersom forslaget om enten 14 eller 12 lag i eliteserien går igjennom vil det naturligvis bli tøffere for flere klubber å hevde seg i toppen.

Det er en utfordring Sarpsborg 08 bør ønske velkommen med åpne armer, mener Cato Haug.

– Vi som en klubb litt under toppen må evne å se hva som er best for norsk fotball. Jeg tror dette er så bra for norsk fotball, så da får vi bare bli enda bedre, slik at vi får muligheten til å spise kirsebær med de beste. Det får være vår jobb i dette bildet, mener han.

– Det kan hende det blir vanskeligere for Sarpsborg 08 og Fredrikstad å være i eliteserien samtidig. Men det er plass, og jeg synes Cato sier det på en fin måte. Her må man bare jobbe godt nok. Det er den rette holdningen, og jeg tror at både Fredrikstad og Sarpsborg kommer til å ta nye steg, følger Harry Hansen i ØFK opp.

14 lag

Pieter Nieuwenhius i Hypercube, et selskap som blant annet har jobbet med strukturen i mesterligaen, europaligaen og flere europeiske ligaer, føler seg trygg på at det kommer til å komme endringer i 2017.

– Jeg forventer ikke at de dropper det. Da blir jeg skuffet. Gjennom samtaler med klubbene er jeg trygg på at dette blir gjennomført. Det interessante er hvilken av de tre modellene klubbene ønsker, sier han til NTB.

Hva ser du på som mest sannsynlig?

– Det er ikke så stor forskjell, men alternativene med 14 lag er nok mer sannsynlige med tanke på at det å kvitte seg med fire lag kan bli problematisk.

Norsk Toppfotball

Norsk toppfotball la i dag frem forslag til endringer i det norske ligasystemet. F.v. mediesjef i Norsk Toppfotball Thomas Torjusen, Pieter Nieuwenhuis fra Hypercube og Jo Bergsvand, leder i Norsk Toppfotball.

Foto: NRK

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH rotet bort seieren

    Halden Topphåndball hadde grepet om tre poeng på hjemmebane i Remmenhallen, men rotet det til på slutten. I sluttsekundene hadde mostander Nærbø sjansen til å avgjøre, men det endte uavgjort 25-25.

  • Åpner kirka etter Majorstua-drapet

    Mysen kirke er åpen i kveld i forbindelse med drapet på Majorstua mandag, der en ung mann fra Mysen mistet livet.