NRK Meny
Normal

– Vi har ikke full kontroll

Halden ender med et netto driftsunderskudd på rundt 70 millioner kroner, ifølge de foreløpige tallene.

Thor Edquist

Ordfører Thor Edquist sier til NRK at det fremdeles er et stykke frem til full kontroll på økonomien i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Inntektene har blitt 10 millioner kroner høyere enn antatt, men samtidig har kostnadene blitt 80 millioner høyere enn antatt.

Dermed viser de foreløpige tallene som rådmann Eivind Hansen la frem på formannskapsmøtet torsdag et underskudd på rundt 70 millioner kroner, skriver Kommunal Rapport.

– Samme utgangspunkt som for et år siden

Svein Olaussen, gruppeleder Halden Ap

Gruppeleder i Halden Arbeiderparti, Svein Olaussen.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

I 2011 hadde kommunen et netto driftsunderskudd på 140 millioner kroner. Tapet er dermed halvert på et drøyt år.

Rådmann Hansen viste frem en graf som viser hvordan økonomien i kommunen er i bedring. Inntektene økte med drøyt 7 prosent.

Men opposisjonen i Halden er uenige med rådmannen i at økonomien er på vei opp.

– Det stemmer overhodet ikke at det har skjedd en vesentlig forbedring, sier Aps gruppeleder Per Kristian Dahl. Han viser til at 2011-regnskapet inneholdt store engangskostnader, og mener en del av kuttiltakene ikke har virket, skriver Kommunal Rapport.

Dahl får støtte av partikollega Svein Olaussen;

– Det har vært et kjempegodt år hva gjelder inntekter, men det hjelper ikke når man ikke greier å få kostnadene ned. Vi sitter med samme utgangspunktet som for ett år siden, påstår han.

Les også:

– Et stykke igjen til full kontroll

Ordfører Thor Edquist (H) sier til NRK at det for første gang på lang tid ligger an til at inntektene kan bli høyrere enn utgiftene, men det må flere kutt og strammere økonomi til.

– De kurvene ser ut til å møte hverandre i løpet av dette året. Vi klarte ikke å redusere nok i 2012, men det er fordi de faste kostnadene var for store ved årets inngang.

Hvilke grep må dere ta i år for å få kontroll?

– Vi må fortsette med å holde igjen bremsen helt til inntektene har tatt igjen utgiftene. Vi må antakelig også ha noen flere kutt. Men hvis utviklingen som startet i 2012 fortsetter vil kurvene møte hverandre, slik at vi får større inntekter enn utgifter.

Føler du at det er kontroll på økonomien?

– Nei, vi har ikke helt kontroll enda. Det løp på en del utgifter på slutten av året som vi skulle vært foruten. Det ble et relativt stort avvik fra den rapporten vi fikk i november og det viser at det fortsatt er et stykke igjen til full kontroll på økonomien.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.