NRK Meny
Normal

– Vi får dessverre jevnlige påminnelser

Politiet synes ikke vi bør engste oss for at tragedier som i Trollhättan kan skje i Norge. – Men vi må ikke la det gå i glemmeboka som utenkelig, sier Jan Erik Haugland.

Jan Erik Haugland, seksjonssjef, Østfold politidistrikt
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Tragedien i Trollhättan, en drøy time fra Svinesund, har skremt mange langt utover Sveriges grenser. Jan Erik Haugland, seksjonssjef for plan og beredskap i Østfold politidistrikt, synes ikke vi skal være engstelige for at det samme kan skje i Norge.

– Men vi skal være oppmerksomme på at det kan inntreffe. Det er viktig ikke å legge det i glemmeboka og se på det som utenkelig. Offentlige etater som kan bidra ved slike situasjoner må være litt frempå, sier Haugland.

Jan Erik Haugland, seksjonssjef, Østfold politidistrikt

Vi skal være oppmerksomme på at det kan inntreffe, sier politiets Jan Erik Haugland.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Forberedt på det utenkelige

Han har ikke oversikt over antall henvendelser fra bekymrede foreldre etter dramaet som utspilte seg i Sverige, men forstår at mennesker blir opprørt av volden de ser på TV.

Men selv om sannsynligheten for at noe lignende skal skje i Norge er veldig liten, har politiet planen klar dersom det skulle være nødvendig.

– Politi, skoler og rektorer er forberedt på at det utenkelige kan skje. Det finnes et ganske tung apparat i form av regelverk, trening og samhandling mellom politi, fylkesmann, kommune og skoleledere som iverksettes dersom det usannsynlige skjer, forklarer han.

Trollhattan og Sverige er i sorg

Mange er i sorg etter at én lærer og et barn ble drept på en skole i Trollhättan i Sverige.

Foto: Adam Ihse/TT, Adam Ihse / NTB scanpix

Han beskriver planene som komplekse og omfattende, men politiet har et samhandlingskonsept sammen med de andre nødetatene.

– Det gjør at vi kan handle raskt og effektivt. Det er viktig at vi følger opp disse planene så de ikke går i glemmeboka. Men det er dessverre slik at vi med ujevne mellomrom får påminnelser fra andre land. Mitt inntrykk er at det er en høy grad av bevissthet rundt dette i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.