NRK Meny
Normal

– Veldig dårlig sikring av barn på korte turer

Selv på vei til barnehage eller skole kan det skje ulykker. Det er viktig å sikre barna sine hele tiden, påpeker Trygg Trafikk.

Sikring av barn i bil

Distriktsleder for Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen, understreker hvor viktig det er å sikre barn i bilen.

Foto: Ida Christine Johannessen

Nordmenn er stort sett flinke til å sikre barn i bilen på lange turer, men når det gjelder kortere reiser i hverdagen har vi et stort forbedringspotensial, mener distriktsleder for Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen.

– Vi har ofte kontroller ved barnehager og på skoler og da ser vi en del uhyggelige ting. Vi må ut med pekefingeren innimellom og andre ganger er politiet med oss og bøtelegger når det er alvorlige overtredelser, forteller Mathisen.

Han sier at det viktigste man skal huske på er at man skal sikre alle barn som er under 1,35 meter høye eller som veier under 36 kilo.

– Med det som en tommelfingerregel kommer man langt. Bruk riktig utstyr som er laget for barnets høyde og vekt.

– Sitte mot kjøreretningen til fylte fire år

Mathisen påpeker at det på bilstoler alltid er et bilde som viser hvordan beltet skal sitte på kroppen. Beltet skal ligge flatt og sitte godt over hoften og over brystkassen fra skulderen.

– På fempunktsbeltene skal det være én finger mellom kroppen og beltet for de minste barna. For de litt større skal det være to fingre.

Dagens lovverk sier at barn skal sitte mot kjøreretningen fram til de er ni måneder gamle.

– Det kommer en ny standard som sier at barnet skal sitte slik fram til de er 15 måneder gamle. Vår anbefaling i Trygg Trafikk er at barn skal sitte mot kjøreretningen til de er fire år, sier Mathisen.

Les også: – Sjåførene må skjerpe seg

Trygg Trafikks råd til ferieturen i bil

Sommerferien byr ofte på lange bilturer for flere familier. Noen skal på hytta og andre skal besøke venner og familie på andre siden av landet. Trygg Trafikk har flere råd til deg som skal ha med barn i bilen:

 • Start ferien i det man kjører hjemmefra for å unngå stress. Stress påvirker både foreldre og barn.
 • Sørg for å aktivisere barna.
 • iPad og lignende produkter er populært, men det er viktig at disse festes riktig for å unngå alvorlig skade dersom man skulle krasje.
 • Barn bør også bruke hodetelefoner dersom de ser på film, for ikke å forstyrre føreren.
 • Man må laste riktig. Tunge ting skal på gulvet, enten nederst og innerst i bagasjerommet eller bak stolryggen.
 • Hold fartsgrensen og kjør rolig og forsiktig.
 • Sørg for å sikre på deg selv og barn.

Les også: Trygg Trafikk er bekymret for hodetelefoner på fotgjengere

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stortingspolitiker frikjent

  Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

 • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

  Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

  Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
  Foto: Sarpsborg 08