NRK Meny
Normal

– Veldig dårlig sikring av barn på korte turer

Selv på vei til barnehage eller skole kan det skje ulykker. Det er viktig å sikre barna sine hele tiden, påpeker Trygg Trafikk.

Sikring av barn i bil

Distriktsleder for Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen, understreker hvor viktig det er å sikre barn i bilen.

Foto: Ida Christine Johannessen

Nordmenn er stort sett flinke til å sikre barn i bilen på lange turer, men når det gjelder kortere reiser i hverdagen har vi et stort forbedringspotensial, mener distriktsleder for Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen.

– Vi har ofte kontroller ved barnehager og på skoler og da ser vi en del uhyggelige ting. Vi må ut med pekefingeren innimellom og andre ganger er politiet med oss og bøtelegger når det er alvorlige overtredelser, forteller Mathisen.

Han sier at det viktigste man skal huske på er at man skal sikre alle barn som er under 1,35 meter høye eller som veier under 36 kilo.

– Med det som en tommelfingerregel kommer man langt. Bruk riktig utstyr som er laget for barnets høyde og vekt.

– Sitte mot kjøreretningen til fylte fire år

Mathisen påpeker at det på bilstoler alltid er et bilde som viser hvordan beltet skal sitte på kroppen. Beltet skal ligge flatt og sitte godt over hoften og over brystkassen fra skulderen.

– På fempunktsbeltene skal det være én finger mellom kroppen og beltet for de minste barna. For de litt større skal det være to fingre.

Dagens lovverk sier at barn skal sitte mot kjøreretningen fram til de er ni måneder gamle.

– Det kommer en ny standard som sier at barnet skal sitte slik fram til de er 15 måneder gamle. Vår anbefaling i Trygg Trafikk er at barn skal sitte mot kjøreretningen til de er fire år, sier Mathisen.

Les også: – Sjåførene må skjerpe seg

Trygg Trafikks råd til ferieturen i bil

Sommerferien byr ofte på lange bilturer for flere familier. Noen skal på hytta og andre skal besøke venner og familie på andre siden av landet. Trygg Trafikk har flere råd til deg som skal ha med barn i bilen:

 • Start ferien i det man kjører hjemmefra for å unngå stress. Stress påvirker både foreldre og barn.
 • Sørg for å aktivisere barna.
 • iPad og lignende produkter er populært, men det er viktig at disse festes riktig for å unngå alvorlig skade dersom man skulle krasje.
 • Barn bør også bruke hodetelefoner dersom de ser på film, for ikke å forstyrre føreren.
 • Man må laste riktig. Tunge ting skal på gulvet, enten nederst og innerst i bagasjerommet eller bak stolryggen.
 • Hold fartsgrensen og kjør rolig og forsiktig.
 • Sørg for å sikre på deg selv og barn.

Les også: Trygg Trafikk er bekymret for hodetelefoner på fotgjengere

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Vil ikke utsette Østfoldbanen

  Politikerne i Østfold fylkeskommune godtar ikke en utsettelse av utbyggingen på Østfoldbanen. Det ble klart etter møtet i går. De forventer, som et minimum, at strekningene gjennom byene følger den framdriftsplanen Stortinget la opp til.

 • Mann i isolasjon etter knivstikking

  Mannen som er siktet etter at en kvinne i 60-årene ble knivstukket i halsen, var på åstedet under knivstikkingen. Torsdag ble mannen i 50-årene varetektsfengslet i fire uker med brev- besøks- og medieforbud. Den første uken skal han i tillegg sitte i fullstendig isolasjon. Mannen, som er siktet for drapsforsøk, samtykket til fengslingen.