NRK Meny
Normal

– Kvinnefengselet i Sarpsborg bør utvides

Justisministeren bør vurdere å utvide Ravneberget fengsel med ti nye plasser, mener stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen.

Celle på Ravneberget

Ravneberget fengsel i Sarpsborg blir leid ut til Kriminalomsorgen av Sarpsborg kommune.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Nå er vi i en situasjon hvor vi mangler fengselsplasser igjen, sier stortingsrepresentant Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet i Østfold.

Han mener Ravneberget fengsel i Sarpsborg bør utvides med ti nye plasser slik det tidligere var planer om. Hansen har derfor sendt et skriftlig spørsmål til justisministeren om saken.

Ti nye celler

Svein Roald Hansen, Arbeiderpartiet

Svein Roald Hansen ber justisministeren om flere soningsplasser på Ravneberget

Foto: NRK

Sarpsborg kommune har overtatt fengselet og leier det ut til Kriminalomsorgen. Det forelå planer om et tilbygg på ti beboerrom med bad og toalett. Penger var klare men justisdepartementet endret sine prioriteringer. Nå er situasjonen en annen, mener Hansen.

– Uansett vil det være en fordel å få utvidet kapasiteten slik at man kan unngå å ha så mange på hvert rom som man har der oppe.

Kvinner på firemannsrom

I Ravneberget fengsel hvor kun kvinner soner er det firemannsrom. Dersom det er soningskø også for kvinner mener Hansen at de innsatte kvinnen må leve med å bo flere på ett rom.

Ravneberget kvinnefengsel i Sarpsborg

I Ravneberget fengslet soner kun kvinner.

Foto: Lars H. Pedersen

– Nå er rommene dimensjonert for flere enn en, så jeg går ut fra at Kriminalomsorgen håndterer dette på en måte som gjør at soningsforholdene selv med fire på rommet er tilstrekkelig.

Han innrømmer at det oppleves annerledes å sone sammen med tre andre enn på en celle for seg selv.

– Men det har litt å si hva slags kriminelle vi snakker om. Jeg tror man må godta soningsforhold som ikke er helt optimale.

Akseptere du dårligere soningsforhold for kvinner enn for menn?

– Nå dobler de også celler i Halden fengsel, så det vil også være menn som opplever det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter storinnrykk til Moss- FFK

    Det er solgt nærmere firetusen billetter til ettermiddagens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad. De to østfoldrivalene møtes til seriekamp i 2. divisjon på Melløs klokken 16 i dag.

    Melløs Stadion
    Foto: Espen Torgersen
  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.