– Treffer man feil med et anker kan det gå fryktelig galt

Sjøforsvaret antar at opp mot 1500 miner fra andre verdenskrig ligger i Oslofjorden. Denne uken har minegruppa arbeidet videre med å finne minene som skal destrueres.

Minerydding Horten

Sjøforsvaret gjennomfører kontrollerte eksplosjoner av minene. Her fra opprydningen utenfor Horten i fjor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

73 år etter andre verdenskrig sluttet ligger det fortsatt miner i Oslofjorden. Det var engelskmennene som plantet minene, for å hindre tyskerne å komme seg opp gjennom fjorden.

Sjøforsvaret startet i fjor å fjerne minene, og så langt har det funnet 250 miner. 103 av disse er destruert gjennom kontrollerte sprengninger.

– Vi har begynt å rydde i den indre delen først. I fjor var det en stor ryddeaksjon ved Horten, hvor vi fjernet 53 miner, forteller Wiggo Korsvik, som er sprengningsekspert i sjøforsvaret.

– Er designet for å senke store skip

Wiggo Korsvik, sprengningsekspert

Wiggo Krosvik er en del av gruppa som arbeider med å fjerne minene i Oslofjorden.

Foto: OLIVER RØNNING / NRK

Han og resten av minerydderne har denne uken fortsatt arbeidet med å finne miner, i samarbeid med Nato. For selv om minene ikke lenger reagerer på de innebygde sensorene, så kan de fortsatt eksplodere.

– Treffer man feil med et anker kan det gå fryktelig galt. Da kan hele skipet gå ned, for disse minene er designet for å senke store skip. I tillegg til selve detoneringen vil det også komme en stor gassboble som blir større jo lenger opp mot overflaten den kommer. Den vil da fjerne all vann under skipet, og da knekker skipet i to, forteller han.

Dette gjelder hovedsakelig større båter med et stort anker. Disse er det mange av i Oslofjorden. Både lasteskip og passasjerskip reiser opp og ned fjorden daglig.

Men mindre båter er heller ikke trygge for minene. De kan nemlig eksplodere uten menneskelig kontakt. Dette fikk Vibeke Günther og hennes man oppleve på nært hold fra hytta på Larkollen utenfor Moss for 20 år siden.

En mine som ligger på bunn, med tang rundt seg.

Slik ser minene som ligger på bunnen av Oslofjorden ut.

Foto: Forsvaret

Hørte flere eksplosjoner

– Det var en stille og solfylt dag, og plutselig gikk en vannsøyle i lufta. Det var vel cirka hundre meter fra land, forteller hun.

Fem minutter senere kom enda flere søyler med vann i lufta, da fire nye miner hadde eksplodert. Sprengningsekspert Korsvik forteller at dette skjer fordi eksplosivene i minen har endret egenskaper etter alle årene i fjorden.

– Og da skal det veldig lite friksjon til før den detoneres, forteller han.

Totalt tror man at det finnes 1500 miner i Oslofjorden. Denne uken skulle man ha sprengt miner, men Miljødirektoratet ga avslag, på grunn av gytetiden til torsk.

– Det er ganske ille at de ønsker å gjøre dette på denne tiden, de kan ikke sprenge mitt i gytetiden. Kysttorsken er allerede truet. Det viktige er å sikre at torsken kommer tilbake for å gyte, hvis ikke mister vi torskebestanden vår, sa Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet, til Aftenposten i forrige uke.

Miljødirektoratet ga instituttet medhold, og minerydderne brukte uken på å fine nye miner som kan destrueres senere.