Hopp til innhold

- Det er alltid viktig å varme opp og å løfte riktig

«Måkeekspert» John Smits gir tips til hvordan snømåkingen kan bli til en lek.

Mann måker snø
Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Statsmeteorolog John Smits er mest kjent for å melde været, men det folk kanskje ikke vet er at han er en ivrig snømåkingsentusiast. I motsetning til de fleste andre tar han gjerne frem snøskuffa, og i vinter ga han ut boka «Måk snø».

– Måking er en del av norsk kulturarv. Så lenge det har vært snø i Norge og det har vært folk her har vi hatt behov for å bli kvitt denne snøen eller flytte på den, sånn at man kommer frem, forteller Smits.

Han elsker å skuffe snø, og ser gjerne at naboen ikke har måket innkjørselen, for da kan han gjøre det selv.

– Å måke snø er ofte en type langsom aktivitet. Det er en type aktivitet der man kan la tankene gli, man kan meditere og filosofere. I tillegg får man være med på å skape noe. Du skaper fremkommelighet samtidig som du kan utfolde deg litt kunstnerisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

John Smits

Statsmeteorolog og måkeekspert John Smits gir tips til hvordan du bør måke snø.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Snøanarkister i byene

Smiths forteller at før man setter i gang med måkingen må man ha en plan.

– Jeg har et system som jeg følger fra gang til gang, men det kan variere litt avhengig av snømengde og hva som er prioritert. Mitt mål om morgenen er å komme til postkassa, og da er det viktig at snømåka står innenfor en armlengdes avstand når man åpner døra, så du slipper å vasse i nysnø for å få tak i den først.

– Det er også viktig å ha et sted å gjøre av snøen, et sted å deponere den, så man ikke bare må hive den formålsløst rundt på tomta, men deponere den på et fornuftig sted, sier Smiths videre.

Det skal også ser litt fint ut, sier Smits som forteller at man som oftest finner snøanarkistene i byene, de som måker formålsløst uten rette kanter.

Se det positive

Snømåking

Mange har måttet ta frem snøskuffa denne uka. Dette ville nok ikke vært godkjent av John Smits.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

Et godt måkeråd fra er eksperten er å starte mens det fortsatt snør.

– Ikke vent til det har snødd 20 centimeter. Måk heller etter 10 og så kan du måke en gang til etter ti centimeter til.

I tillegg er det viktig å sette pris på arbeidet.

– Ta deg god tid og nyt måkingen. Det å stressmåke er aldri bra. Sett av tid og se det positive i det. Du er jo ute, det er frisk luft og du får mosjon, sier Smiths.

Snømåking kan være tungt, og det er viktig å unngå skader.

– Riktig redskap og riktig bruk av redskap er viktig.

– Det er alltid viktig å varme opp og å løfte riktig. Har du en måke eller en skuffe du kan bruke til å skyve snøen bortover sparer det ryggen for ganske mye. Om du løfter snøen er det viktig at man bruker hofter og bein til å løfte med, og ikke ryggen. Det er også viktig at skaftet er langt nok så ikke man må bøye seg helt ned til bakken for å komme til snøen, sier eksperten.