NRK Meny
Normal

– Stiller for strenge krav til gang- og sykkelstier

Jo strengere kravene er, dess mindre blir bygd, mener lederen av samferdselsutvalget i Østfold.

Gang- og sykkelsti

Det bør lempes på kravene for å bygge gang- og sykkelsti, mener lederen av samferdselsutvalget i Østfold.

Foto: NRK

Olav Moe

Olav Moe er leder i samferdselsutvalget.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK
Roar Midtbø Jensen

Roar Midtbø Jensen

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Den store utfordringen er at det er kostnadskrevende. Det er ganske strenge krav til hvordan disse veiene skal utformes. Jo strengere krav, jo dyrere blir disse gang- og sykkelveiene, sier Olav Moe (KrF) som er leder i samferdselsutvalget i Østfold.

Han skulle gjerne sett at det blir bygget flere gang- og sykkelveier. Men det er kostbart dersom man skal følge vegvesenets anbefalinger, som for eksempel at det skal være minst tre meter mellom vei og sykkelsti.

– Kanskje burde det vært noe lempligere mellom vei og sykkelvei, sier Moe.

LES OGSÅ:

Vegvesenet mener kravene bør følges

– Paradokset er at om man ikke får denne gang- og sykkelveien så vil mange av de myke trafikantene fortsatt ferdes langs den biltrafikkerte veien. Det vil i mange tilfeller være mindre sikkert enn å ha en adskilt gang- og sykkelvei.

Dette er ikke avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Roar Midtbø Jensen, enig i.

– Jeg tenker at kravene er riktig satt. Det er regjeringen som har satt disse kravene sammen med de beste fagfolkene hvor man har avveid ulike hensyn. sier han.

– Hva skal til for å få mer gang- og sykkelstier i Østfold?

– Det handler om politisk prioritering, hva man ønsker å gjennomføre. Man kan tenke å bygge med en dårligere standard enn det som er normert i dag, men det har en effekt i den andre enden med tanke på sikkerhet. Det må også være attraktivt å gå og sykle, og da må det være en viss standard på gang- og sykkelnettet, mener han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK