NRK Meny
Normal

– Still vekkerklokken til vintertid!

Ringer vekkerklokken til samme tid hele året? Skal du ut med bil på morgenkvisten, bør du kanskje vurdere å stille om vekkerklokken til «vintertid».

Dårlig skraping av fronrute

Dersom vekkerklokken ringer noen minutter tidligere, har du kanskje bedre mulighet til å gjøre noe med islagte bilruter.

Foto: Politiet

– Vi har erfaring med at en del ikke har noe tid å gå på i morgenrutinene sine. Men på denne tiden av året kan det være en idé å legge inn litt slakk, en del ting tar lengre tid nå enn ellers i året, sider distriktsleder for Utrykningspolitiet i Østfold, Follo og Romerike, Stein-Olaf Røberg.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

Distriktsleder Stein-Olaf Røberg synes ikke det skader å beregne litt bedre tid i vinterhalvåret.

Foto: Politiet

Han har mange ganger argumentert for at de som skal ut i trafikken på morgenkvisten må beregne seg litt mer tid på denne tiden av året.

Så, om vekkerklokken ringer klokken seks i mai og juni, bør den kanskje ringe klokken kvart på seks på denne tiden av året? Mange beregner ikke bedre tid på dager med mye trafikk og vanskelig føre, enn på lyse sommerdager når «halve Norge» har ferie.

– Noen har selvfølgelig utfordringer knyttet til åpningstider i barnehage etc. som gjør at tidsskjemaet er litt fastlåst, men generelt er det et meget godt råd å beregne bedre tid, sier Røberg.

Islagte ruter forsinker

Noe som stjeler tid på morgenkvisten nå, er islagte bilruter. Det tar ikke mange minuttene å skrape rutene, men en del slurver med dette. Andre stresser fordi de «mister tid» i et tett morgenskjema, og tror de skal kjøre inn minuttene på veien.

– Vi stanser jevnlig bilister som kjører med for dårlig sikt, enten det gjelder is eller dugg på rutene. Det ser vi alvorlig på, sier Røberg.

Det finnes selvfølgelig muligheter for å løse det problemet: Top-hat til bilen eller motor- og kupevarmer kan gjøre starten på kjøreturen hyggeligere.

Treg trafikk

Ikke nok med at isete bilruter fører til at man kommer seinere av gårde: Trafikken går gjerne tregere. Det kan være glatt på veiene, det kan ha kommet snø i løpet av natten. Det er dessuten flere biler på veiene, blant annet fordi en del som sykler eller går i sommerhalvåret velger å kjøre bil når det er kaldt og surt.

Vinterens første dag med vinterføre medfører ofte kaos, i alle fall i deler av landet, fordi enkelte somler med å bytte til vinterdekk.

– Det er selvfølgelig svært viktig å være riktig skodd. Men i morgenrushet kan det være nok at én av tusen får problemer, dersom det skjer på et kritisk sted, sier Røberg.

Han legger ikke skjul på at det kan vanke reaksjoner mot dem som er uaktsomme i vintertrafikken.

Alt i alt handler mye om å ha noen minutter ekstra å gå på, ikke minst i morgenrushet. Og da kan første skritt være å stille om vekkerklokken – til «vintertid».

Snøkaos i Rogaland

Snøføre fører ofte til køkjøring og til tider kaos.

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Wille klar for ny klubb

    Tidligere Halden topphåndball-trener Jonas Wille er ny trener i svenske Skövde. Det skriver Halden Arbeiderblad. Wille trente Halden frem til i fjor.

  • Fredrikstad økte mest

    Fredrikstad fikk flest nye innbyggere av alle østfoldkommunene i fjor. Befolkningsveksten var på 856 personer. Prosentvis var det likevel Våler som hadde den største veksten. 136 nye innbyggere ga en vekst på 2,5 prosent.

    Gangbrua i Fredrikstad
    Foto: Walter Schoffthaler