NRK Meny
Normal

– Steng overgangene for godt

Eidsberg-ordføreren mener halvparten av planovergangene på Østfoldbanens Østre linje kan stenges for godt. Da må Jernbaneverket først få med seg gårdeierne.

Planovergang

Østre linje har den tredje høyeste tettheten av planoverganger i landet. Det holder ikke å bare sikre de farligste, mener ordføreren.

Foto: NRK

– En del bør sikres ved lys og bom, en bør bygges om og resten kan fjernes helt.

Det sier Erik Unaas, ordfører i Eidsberg der en mann i januar mistet livet da bilen han satt i ble truffet av toget. Det er den andre dødsulykken på planovergang i Østfold på et halvt år.

Erik Unaas

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, mener flere av planovergangene bør stenges.

Foto: NRK

– Når jeg står foran kartet på kontoret er det ikke vanskelig å se at en del av overgangene kan stenges. Vi kan opprettholde forbindelsen til gårder og hus ved omlegginger av traseer.

– Ikke så enkelt

I løpet av 15 år skal jernbaneverket ha sikret de ti farligste overgangene langs østre linje, og de vil gjerne stenge så mange som mulig av de andre. Men det kan de ikke gjøre på egen hånd.

Den gangen sporet ble lagt fikk gårdeiere bruksrett på overgangene. Bruksrett som fremdeles gjelder i dag.

– Vi vil gjerne stenge dem, men om en bonde ønsker å beholde en overgang han har bruksrett til, er det ikke mye vi kan gjøre. Det er lettere å gi rettigheter enn å ta dem bort, sier Carin Pettersen i Jernbaneverket.

Må kjøre ti kilometer til jordet

Ulykke planovergang

En mann døde da bilen hans ble truffet av et tog på en planovergang i januar.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Og stenging av overganger kan gjøre livet vanskelig for folk som bruker dem til daglig. Øystein Fundingsrud i Eidsberg har jorder på begge sider av jernbanelinjen.

– Det blir veldig vanskelig om overgangene i nærheten stenger. Da blir det snakk om ti kilometers kjøring for å komme til jordene som ligger et par hundre meter unna.

Men han vet godt hvor farlige de kan være. Han bor like ved åstedet for den tragiske ulykken i januar, og sier han godt kan akseptere stenging av overgangen han bruker mest, om andre overganger i nærheten kan sikres og brukes.

– Det er klart. Sikkerheten er viktigst. Det er klart det må være et praktisk alternativ, men jeg er sikker på at det går an å få til noen gode løsninger, sier Fundingsrud.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfoldbanen er stengt

    NSB melder at Østfoldbanen er stengt for togtrafikk mellom Rygge og Moss på grunn av problemer med strømtilførselen. Det blir satt opp busser og taxier for de reisende.

    Østfoldbanen stengt
    Foto: Odd Skjerdal/NRK
  • Halden-kvinne løslatt

    Halden-kvinnen som i vinter møtte opp hos politiet og tilsto et drap, er nå løslatt. Politiet ba i dag om fire nye uker med varetektsfengsling av Halden-kvinnen. De begrunnet fengslingen med hensyn til allmennheten. Men retten var ikke enig, og valgte å løslate kvinnen.