NRK Meny
Normal

– Twitter-sladringen er som hentet fra en TV-serie

Ryktespredningen mot navngitte ungdommer på Twitter behøver ikke være ment som mobbing, sier Ida Aspeslåen Erikstad i Medietilsynet Trygg bruk.

Ida Aspeslåen Erikstad, Medietilsynet

– Ungdommen har nok større forståelse for at dette kan være noe annet enn ondsinnet sladder og uthenging, sier Ida Aspeslåen Erikstad i Medietilsynet Trygg bruk.

Foto: Kine Jensen

Meldingene er nærmest tatt rett ut av den populære ungdomsserien Gossip Girl, og kan være feilslått humor, sier Erikstad.

Erikstad, som også har skrevet en masteroppgave om humor, tror dette kan ha vært ment som en parodi. En slags «på kanten-spøk», som bare var ment for ungdomsmiljøet.

Men etter at det tok av har det nok dannet seg en konsensus blant publikum om at dette var vondt ment, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under)

Gossip Girl sesong 4

TV-serien Gossip Girl er spekket med sladder, rykter og drama.

– Jeg tror det er noen som er litt engstelige og har det litt vondt. De føler at spøken har gått for langt. Samtidig blir det vanskelig å stå fram, trekke alt tilbake og si unnskyld.

Twitter-melding Kirkeparken

En av Twitter-meldingene som gikk ut fra profilen Gossip Kirkeparken.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– For dem som kjenner serien Gossip Girl, så er det mye hard sladder der, mye intriger, sier Erikstad.

– Men der handler det heller ikke om virkelige mennesker, og det er det som er den store forskjellen på det vi ser her nå. Det er ekte menneskers følelser det går ut over, og da må man være forsiktig.

Liker måten skolene har reagert på

Tidligere i uken har både elevråd og rektorer ved videregående skoler i Østfold gått ut og tatt avstand fra anonyme Twitter-profiler, der det spres sex-rykter og annet sladder om navngitte ungdommer.

Erikstad syns tilbakemeldingene fra skolene har vært saklige og rolige, og hun tror det er viktig å holde på det planet for å få klarhet i hva som egentlig har skjedd her.

Gossip Fredrikstad TwitPic

I Fredrikstad kunne ungdommene etter sist helg lese blant annet dette på Twitter.

Foto: Skjermdump / NRK

– Å spre usanne rykter på denne måten er ikke greit, og det kan også være ulovlig.

– Det at ingen har anmeldt noen av ryktene, kan det tyde på at vi som leser om dette er mer provosert enn ofrene er?

– Man kan få det inntrykket. Man skulle jo tro, på bakgrunn av avisartiklene som har vært, at noen burde ha anmeldt dette. Det kan være et tegn på at ungdommene, selv om de ikke syns det er greit, har en forståelse av at de som står bak ikke mente det så alvorlig som det har blitt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.