NRK Meny
Normal

– Flyttingen av akuttmottaket skal ikke gå utover pasientsikkerheten

Sykehusledelsen forstår protestene fra mossingene, men lover at en flytting av akuttmottaket ikke skal gå ut over pasientsikkerheten.

Fakkeltog i Moss

Om lag 100 personer protesterte i går mot nedleggelsen av akuttmottaket i Moss ved å gå i fakkeltog gjennom byen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Om lag 100 personer protesterte i går mot nedleggelsen av akuttmottaket i Moss ved å gå i fakkeltog gjennom byen.

Men Sykehuset Østfold ønsker å samle akutten i Østfold på ett sted, i Fredrikstad, for å få samkjørt virksomheten noen år før hele akutten flyttes til det nye sykehuset på Kalnes.

– Jeg er redd for kaoset det blir om alle må til Fredrikstad. Det er gamle uegnede lokaler på sykehuset der og allerede nå er det trangt der, sa initiativtager for fakkeltoget, Hilde Henriksen, til NRK.no i går.

LES OGSÅ:

– Trenger å øve

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen kan imidlertid ikke love at sykehuset lytter til protestene.

– Vi trenger å øve på å ha ett akuttmottak, slik vi får på Kalnes. Det andre aspektet er at vi trenger å bygge om Moss Sykehus for å få på plass de nye funksjonene som kommer der, sier Erlandsen.

– Hjelper det overhode med slike protester?

– Vi har et utstrakt samarbeid med våre medarbeidere, pasientorganisasjoner og kommunene i Østfold. De gir oss blant annet innspill på hvordan dette kan gjøres på en forsvarlig måte. Det er også en forutsetning for oss. En flytting skal ikke gå på pasientsikkerheten løs, sier Erlandsen.

LES OGSÅ:

Selv mener hun at det ikke er noe som taler imot en sammenslåing.

– Vi har allerede slått sammen slagbehandling for hele Østfold. Fra i dag blir alle pasienter med slag behandlet i Fredrikstad. Det er der ekspertisen er, noe som gjør at vi kan drive moderne behandling ut fra en nasjonal standard, sier Erlandsen.

Forstår reaksjonene

Forstår dere at mossingene er bekymret?

– Ja, det forstår jeg. Jeg har blant annet hørt at folk er bekymret for at de ikke skal få behandling for hjerteinfarktet sitt. Men hvis man får hjerteinfarkt, skal man sendes til Oslo. Slik har det vært i mange år. Hvis folk er bekymret for andre ting, har ikke vi vært flinke nok til å gi informasjon, sier hun.

Det er foreløpig ikke endelig vedtatt om akutten skal flyttes.

– Vi jobber med å utrede flyttingen. Utredningsarbeidet pågår til midten av november, så får vi se hvordan dette kan gjøres på best mulige måte, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.