Hopp til innhold

Sårbare ved ekstreme naturkatastrofer

Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden har levert sikkerhetssystemer til den japanske atomkraft-industrien. Nå følger de nøye med på utviklingen

Video IFE Halden

Yoji Minagawa har reiste fra Japan til Halden for å forske. Han håper at arbeidet har bidratt til å gjøre Japans atomreaktorer litt sikrere.

– Sikkerheten ved anleggene er god, men vi ser at når det skjer en så ekstrem naturkatastrofe som i Japan, så vil også disse anleggene være sårbare, det sier sikkerhetssjef ved IFE, Atle Walseth.

En ny eksplosjon rammet mandag formiddag reaktorbygning nummer tre i atomkraftverket Fukushima-Daiichi. Anlegget fikk skader under jordskjelvet og har i etterkant vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid.

Atle Valseth, sikkerhetssjef ved Halden-reaktoren

Atle Valseth er en av mange som holder et nært øye med utviklingen ved de japanske atomreaktorene.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Pumper inn sjøvann

– Reaktoren er fortsatt intakt og det er ingen skade på den. Så det er noe positivt opp i alt dette, sier Walseth. Han følger nøye med på situasjonen gjennom det internasjonale atomenergibyrået.

Ingeniørene ved kraftverket i Japan har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

– Det at reaktorene står er fantastisk

– Japan gjør enormt mye forskning på atomsikkerhet. Yoji Minagawa har selv slektninger i det berørte området. Han håper at forskningen han har gjort kan gjøre katastrofen litt mindre.

– Det at reaktoren fremdeles står er fantastisk. De som jobber ved reaktoren har så gode systemer at vi håper at situasjonen roer seg.

Slik vil Japanerne redde atomreaktoren:

Video Grafikk: Problemer med Fukushima-kraftverket i Japan

Nøkkelen til Japansk sikkerhet ligger i Halden

– Situasjonen er alvorlig, men slik det ser ut nå, så ser det ut som at de har fått kontroll på kjølingen ved reaktor 1, mens det jobbes for å få det bedre under kontroll ved reaktor 3, sier Walseth.

Ifølge TV2 har Japan i over førti år sendt atomforskere til nettopp Halden.

De har investert over to milliarder kroner i det norske prosjektet, som er selve nøkkelen til reaktorsikkerheten ved de japanske kjernekraftverkene.