NRK Meny
Normal

– Størst problem at folk ikke blinker inn i rundkjøringa

Er det noe som engasjerer og irriterer ute i trafikken, så er det kjøring i rundkjøringer. Skal man blinke inn eller ut eller begge deler?

Biler gjennom rundkjøringa ved kanalbrua i Moss

De færreste bilistene brukte blinklys da Trygg Trafikk telte bilene gjennom rundkjøringa i Moss. Lederen mener det er verst at folk ikke blinker når de kjører inn.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Du skal blinke inn i rundkjøringa og ut av rundkjøringa. Men det er jo sånn i byen her at alle bare kjører rett gjennom. Men det gjør jeg også, så jeg er ikke noe bedre, sier en ærlig bilist fra Fredrikstad.

Alle og enhver synder kanskje innimellom, men hvor flinke er vi egentlig til å bruke blinklyset i rundkjøringer?

Teller blinklys

Pål Gunnar Mathisen teller biler med blinklys

Leder av Trygg Trafikk Østfold, Pål Gunnar Mathisen, har telt blinklys gjennom rundkjøringa.

Foto: Victoria Ose / NRK

I rundkjøringa ved kanalbrua i Moss har leder av Trygg Trafikk Østfold, Pål Gunnar Mathisen, ført statistikk så blekket sprutet mandag ettermiddag.

– Vi ser at det er veldig mange som ikke blinker ut av rundkjøringa. Man kunne vært mye flinkere til det for å redusere køene, sier han.

I fjor høst telte Motorførernes Avholdsforbund biler gjennom tre rundkjøringer i Sarpsborg. Av omtrent 3500 biler var det kun halvparten som brukte blinklys.

Mandag var det enda verre i Moss, forteller Mathisen.

– Jeg har notert over 80 passeringer. De aller fleste blinker ikke ut, men det er også veldig mange som ikke blinker inn. Vi har hatt noen som sniker og har tatt en ekstra runde i rundkjøringa. Det er ikke veldig populært. Men det største problemet er nok de som ikke blinker inn i rundkjøringa for å vise hvor de skal hen tydeligere, sier han.

  • Blinker du både inn og ut av rundkjøringer? Diskuter i kommentarfeltet under!

Lærte av barna

Det er langt fra alle som tenker over det å blinke inn i en rundkjøring.

– Jeg har lært av barna mine da de tok lappen at man også skal blinke inn i rundkjøring for å vise hvor man skal. Det lærte jeg ikke før da. Men jeg gjør det nå. Jeg irriterer meg når folk hverken blinker inn eller ut, så man ikke aner hvor folk skal, forteller en kvinnelig bilist som NRK møtte på mandag ettermiddag.

Ifølge Pål Gunnar Mathisen er det en naturlig forklaring på at erfarne sjåfører ikke tenker over lyssignalene.

– Hvis vi går 20–30 år tilbake i tid var det noe man kanskje ikke snakket om. Det var før rundkjøringene begynte å komme i Norge, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber folk unngå å bruke vannspreder

    Hobøl Vannverk ber på sin Facebook-side folk om å unngå å bruke vannspredere og svetteslanger, skriver Smaalenenes Avis. Vannverket viser til at det for tiden er stort vannforbruk og at de må sikre at de har nok vann om noe uforutsett skulle oppstå.

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud