Hopp til innhold

– Plast er en av de største pågående naturkatastrofene

Sten Helberg, som jobber med å få flere til å plukke søppel i skjærgården, håper at folk en gang for alle har forstått hvor stort søppelproblem vi har i havet.

Marint avfall langs kysten

Over hele norskekysten finner man marint avfall. Helberg sier at det er håp om å få ryddet opp.

Foto: Bo Eide

– Hadde vi sett den samme mengden søppel som ligger langs kysten og i havet synlig på land, så hadde det vært borte. Men det synes ikke så godt. Noen ganger må det dessverre skje en trist hendelse før det åpner øynene til folk, mener han.

– Kan ikke lenger fornekte problemet

Sten Helberg

Sten Helberg er styremedlem i Naturvernforbundet i Østfold og initiativtaker til Kystlotteriet. Han kaller plastproblematikken for en naturkatastrofe.

Foto: Lotte Olsen / NRK

I helgen oppdaget zoologer ved Universitetet i Bergen en sjelden hval som var strandet på Sotra utenfor Bergen. Det viste seg å være en gåsenebbhval som var svært syk. Da hvalen ble undersøkt nærmere, fant forskerne 30 hele plastposer i magesekken til hvalen.

Helberg sier at det hele er svært tragisk.

– Nå kan man ikke lenger fornekte at plast er et stort problem. Det er en av de største pågående naturkatastrofene vi har. Det er noe som skjer sakte, men sikkert. Vi har kanskje sett slike hendelser andre steder i verden, nå ser vi det rett utenfor døra vår i Norge.

Helberg er initiativtaker til Kystlotteriet som startet opp i fjor. Det går ut på at de som plukker søppel kan være med i et lotteri hvor man kan vinne penger.

Les også:

Har laget søppelkart

Søppelkart Hvaler

Hvaler kommune har nå sørget for å lage et søppelkart slik at folk vet hvor de skal gå for å plukke.

Foto: Skjærgårdstjenesten

Hvaler kommune har tatt tak i søppelproblemet, og laget et elektronisk kart som viser hvor søppelet befinner seg.

– På kartet ligger det fargelagte områder og vi kommer også til å føre inn statistikk for avfallsmengder. Dette blir en kunnskapsbase for folk som ønsker å bidra, sier Eivind Børresen i Skjærgårdstjenesten på Hvaler.

Han var med å plukke ti tonn søppel langs hvalerskjærgården i fjor. Men det var bare som å skrape i overflaten, mener han.

– Alle må bidra

I fjor kom World Economic Forum med en ny rapport som sier at hvis forsøplingen fortsetter på samme måte, vil det være like mye plast i verden som fisk i 2050. Helberg sier at selv om det kan virke håpløst å få løst søppelproblemet, må vi ikke gi opp.

– Vi kan blant annet være mer bevisste når det gjelder valg av produkter som er miljøvennlige. Og ikke minst stille krav til politikerne, sier han.

Skal styrke internasjonalt arbeid

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, er opptatt av at vi må jobbe internasjonalt med søppelproblemet.

Redegjørelse for forvaltning av ulv på Stortinget

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier at de er i kontakt med Singapore for et samarbeid om å bekjempe søppel i havet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er Kina som er den største kilden til plast i havet globalt, Indonesia er nummer to. Norge har tatt initiativ til å vurdere strengere internasjonalt regelverk rundt dette. Vi har snakket med Singapore om et samarbeid om å styrke nasjonal avfallssorteringen i Asiatiske land, for det er nasjonal avfallssortering dette gjelder, sier han.

Langs hele kysten av Norge har det samlet seg masse søppel. Da bygginga av det undersjøiske veisambandet Ryfast skulle starte opp, fant vegvesenet masse plast:

Søppel i Ryfylke
Foto: Øyvind Ellingsen