– Planlegg boligen for alderdommen

Folk bør tenke på hvordan det er å bli gammel i boligen sin, lenge før de faktisk blir gamle, oppfordrer NAV Hjelpemiddelsentralen.

Anne Mette Følkner

– Vi håper at det ikke skal bli bruk for så mange hjelpemidler i framtiden. Boliger som er bedre tilrettelagt for eldre, vil gjøre det mye lettere for folk å bo hjemme lenger, mener avdelingsleder ved NAV Hjelpemiddelsentralen Østfold, Anne Mette Følkner.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Trappeheiser fyller flere av hyllene på lageret til NAV Hjelpemiddelsentralen på Greåker. Dette er til hjelp for de som blir bevegelseshemmet og har en bolig med trapp. Flere bør planlegge for at dette er noe som kan skje mange av oss, mener de ved hjelpemiddelsentralen.

Med den forventede eldrebølgen legger kommunene opp til at vi skal greie oss lenger i egen bolig.

Forventer tilgjengelighet

– Ja, vi ser det i dag at det hadde vært en fordel om vi ble flinkere til å tenke universell utforming av boliger. Vi vet aldri hva som skjer med oss når vi blir eldre, sier avdelingsleder ved NAV Hjelpemiddelsentralen Østfold, Anne Mette Følkner.

Hun mener også at vi ikke bare bør tenke på oss selv når vi planlegger kjøp eller oppussing av bolig.

– Kanskje har vi gamle foreldre eller venner med nedsatt funksjonsevne som det hadde vært hyggelig å kunne ta i mot, uten å måtte bære eller støtte dem. Denne forventningen om tilgjengelighet kommer bare til å øke, mener Følkner.

For å få oss til å tenke på tilrettelagt bolig tidligere enn i dag, innbyr NAV hjelpemiddelsentralen Østfold og Husbanken både fagfolk og vanlige folk til møte den 14. april om boliger som passer oss når vi blir gamle.

– Mange venter for lenge

Eiendomsmegler Birgit Grandahl i Sarpsborg skal være en av foredragsholderne. Hun sier hun møter flere som har utsatt tanken på tilgjengelighet for lenge.

– At det blir for tungvint i boligen, er en av de vanlige grunnene til at folk vil selge. Og mange skulle gjort det mye tidligere enn i dag. Da hadde det vært mye enklere for dem, sier Birgit Grandahl.

Hun mener at boliger med universell utforming kommer til å bli mer attraktive i markedet.

– Det forventes at eldre skal bo hjemme lenger enn i dag. Da kommer det til å bli stadig viktigere om boligen er tilrettelagt for eldre, avslutter hun.