NRK Meny
Normal

– Penger og nettverk er nøkkelen for gründere

En god idé er ikke nok. Skal du lykkes som gründer, er det viktig å ha et godt nettverk og god økonomi.

Silje Bukholm

Bygg og anlegg står sentralt i næringsutvikling i Østfold, forteller Silje Bukholm, rådgiver i Innovasjon Norge.

Foto: Ketil Strebel / NRK

I dag er det den internationale gründerdagen som også er innledningen til gründeruka. Den arrangeres i 120 land. I Østfold markeres gründerdagen med kåring av årets gründer, som vinner et etablererstipend på 100.000 kroner.

Rådgiver Silje Bukholm i Innovasjon Norge bekrefter at penger er viktig for å lykkes i etableringsfasen.

Ting markedet ikke vil ha

– Mange selskaper utvikler noe som markedet ikke ønsker. Hele 42 prosent av dem som går dukken, sier at de satset på ting som var feil. Det gjelder å ha et team og det å ha nok penger underveis, sier Bukholm.

– Å gå fra en idé til noe som er ferdig, hva skal til? Det er sikkert mange som sitter på gode ideer?

Snakk med folk om ideen

– Team og nettverk er noe av det aller viktigste. Det må man arbeide mye med. Det er vanskelig å utvikle en god idé, dersom man ikke har et nettverk rundt seg. Det er sammen man kan skape noe som gir magi, sier Bukholm.

– Gå ut og snakk med folk?

– Definitivt.

Årets finalister

Hvert år blir årets gründer kåret i Østfold og Follo. I år er det tre finalister: Henrik Widnes fra Kråkerøy, SMSpay fra Fredrikstad og RSM Imagineering AS fra Oppegård.

Wisdnes utvikler et medisinsk instrument som registrerer urinproduksjon hos pasienter med urinblærekateter. SMSpay utvikler en meldingsbasert betalingsløsning, offline uten app.

Vinneren får 100.000 kroner i etablerertilskudd, andremann får et mentortilskudd. Finalistene er plukket ut etter en del kriterier.

– Vi ser etter nyskapingsgrad, at det er noe nyhet her. Videre ser vi etter inntjeningspotensial, om det er et team som kan bidra til å realisere planene, om det vil være verdiskaping i Norge. Det er også viktig om de har tenkt på forretningsmodellen sin, om de har kunder allerede, sier rådgiveren.

– Hvordan har det gått med dem som har vunnet tidligere, har det blitt noe av?

– Ja, i fjor var det et selskap som het Meshcrafts AS som vant. De er allerede ute i markedet. Men det morsomme er at hun som fikk tredjeplassen i fjor, Printable AS, har lansering av sitt produkt akkurat i dag, på gründerdagen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.

  • Halden med sterk sluttspurt

    Halden har scoret flere mål, og med fire minutter igjen er de nå bare tre mål bak Haslum. Kan det gå? Med tap er sesongen over for Halden, mens vinneren er klar for semifinale i NM-sluttspillet.