Hopp til innhold

– Oops, hva sier geriljaen nå?

Mangeårig fredsarbeider Petter Skauen fra Fredrikstad ble som mange andre tatt på senga av Nobel-komitéens fredspristildeling i formiddag.

Petter Skauen

– Før ofrene får svar kan ikke en fredsavtale få lov og blomstre., mener Petter Skauen. Forsoningsarbeidet er kjempeviktig.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er det colombianske folket som har fått fredsprisen i dag, og det har Juan Manuel Santos vært veldig tydelig på.

Fredsarbeider og spesialrådgiver i Kirkens nødhjelp, Petter Skauen fra Fredrikstad, er like tydelig selv.

Les mer om årets fredsprisvinner:

Skauen ble først overrasket, da Kaci Kullman Five avslørte hvem som skulle tildeles årets fredspris. Spesielt med tanke på helgas folkeavstemning, der det colombianske flertallet sa nei til den fremforhandlede fredsavtalen mellom staten og FARC.

– Når jeg da fikk høre at Santos fikk prisen alene, tenkte jeg «Oops, hva sier Timosjenko nå?» (FARC-leder Rodrigo Londoño, som også går under navnene Timoleon Jimenez og Timosjenko, journ. anm.)

– Men etterhvert fikk vi høre at dette var akseptert. Santos aksepterer prisen på vegne av det colombianske folket.

Petter Skauen er både glad og bekymret etter at det ble kjent at Colombias president blir tildelt Nobels fredspris. Skauen har vært delaktig i arbeidet med å få til en fredsavtale mellom den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen.

– Santos inkluderer alle, også geriljaen. Han har vært veldig flink til å ta med FARC, og jeg håper at Timosjenko syns det er greit at han ikke blir med på selve prisen.

– Men jeg håper han kan føle at han er med i praksis.

Tællet på vollane

– Det er en liten en, sier svarer Skauen på spørsmålet om hans rolle i det hele.

– Det har vært veldig mange med og jobbet med dette.

– Min rolle har vært fra noen år tilbake å ta imot militære ledere som har vært på besøk i Norge, fortsetter Skauen.

De snakket med norske militære som har deltatt i flere fredsprosesser rundt i verden. Om norske erfaringer, i FN-systemet og som fredsbevarende styrker. Slik utviklet kontakten seg til et tillitsforhold.

– Helt fra Jan Egeland var med i oppstarten av denne fredsprosessen har vi hatt militære på besøk i Norge. De har gått på vollene i gamlebyen og hatt mange samtaler. Senere har jeg hatt kontakt med baktroppene, med ofrene i Colombia, sier Skauen.

Petter Skauen på vollane

FREDS'TÆLLET PÅ VOLLANE': – Her har vi hatt mange samtaler med colombianske militære ledere, og folk fra andre land i Latin- og Sør-Amerika med lignende erfaringer, forteller Petter Skauen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Skauen har selv vært i Bogotá snakket med ofrene.

Ofrene må få sitt

– Det er tusenvis av mennesker som har samme spørsmål:« Hvor er min datter? Hvor er min sønn?»

– Denne freden må jo da bevises først, sier Skauen om framtiden for freden.

– De forhandler fortsatt, og det er et veldig godt tegn. De dro rett til Cuba, geriljaen og hæren, og fortsatte forhandlinger. Det er en for stor risiko å hoppe av denne prosessen nå, når hele det colombianske folket har blitt løftet fram med tildelingen av Nobels fredspris. De er stolte og glade, og alle bidrar nå til den endelige freden.