– Norges første fengselsfilm

Filmen «Gjengangere» er basert på regissør Leon Bashirs egne erfaringer fra fengselslivet.

Filminnspilling i Gamlebyen

Fengselsfilmen «Gjengangere» spilles inn i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

NRK møter Leon Bashir og filmteamet under innspillingen i Gamlebyen i Fredrikstad.

Leon Bashir

Regissør Leon Bashir.

Foto: Dang Trinh / NRK

Bashir er både manusforfatter, regissør og skuespiller. Han har tidligere medvirket i filmene «Tomme tønner», «Tomme tønner 2» og «Izzat», og nå er han tilbake i regissørstolen med filmen «Gjengangere».

Bashir mener dette er Norges første film om livet bak murene.

– Det er en veldig sterk historie om en yngre gutt som havner i fengsel. Han finner på noe dumt og blir værende der inne, og det får fatale konsekvenser. Filmen tar for seg et system folk flest kjenner veldig lite til, forteller Bashir.

Rømte fra fengsel

Selv kjenner likevel Bashir fengselslivet godt. Etter siste «Tomme tønner»-film, som kom i 2011, har det vært turbulens i livet til filmregissøren. Etter en voldsepisode måtte han sone i Trøgstad fengsel som han rømte fra i desember 2014. Resten av dommen sonet han i Oslo kretsfengsel med tungt kriminelle.

Nå har han bakt både følelser og karakterer fra fengselstiden inn i sin nye film.

Filminnspilling i Gamlebyen

Leon Bashir håper filmen vil få premiere i februar neste år.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

– Min historie er altfor kjedelig til å lage film om, så fra mitt opphold har jeg heller hentet det emosjonelle. Historien i filmen er inspirert av skjebner jeg møtte der inne. Det var personer som var brutalt ærlige og fortalte alt om seg selv, sine erfaringer og det livet de hadde som fikk dem bak murene, sier regissøren.

En advarsel

Bashir håper filmen kan få sin plass på kinolerretet i februar 2017. Han ønsker at den skal fungere som en advarsel til de som tror at det å sone en dom i et norsk fengsel er som et hotellopphold.

– De som lever en hverdag utenfor murene tar friheten sin for gitt. Du kan ikke kjøpe dine egne matvarer, og du må være låst inne i en celle 23 timer i døgnet med bare én times lufting. Du har null kontroll over ditt eget liv, sier han alvorlig.

– Straffen er at du er isolert, og den er ganske så tung. Selv om mange skal ha det til at det ikke er det.