NRK Meny
Normal

– Ni av kaninene lå døde i burene

Mattilsynet fant 74 kaniner stuet sammen i flere bur inne i en leilighet i Fredrikstad.

Fant døde kaniner i leilighet

Ni av kaninene lå døde i burene og flere av dem var i svært dårlig forfatning.

Foto: Mattilsynet

Det var bekymringsmeldinger fra naboene til en kvinne i Fredrikstad som gjorde at Mattilsynet valgte å foreta et tilsynsbesøk på vårparten i fjor.

Naboene reagerte på sterk lukt fra kvinnens leilighet, skriver Fredriksstad Blad.

– Det ble påvist veldig mange kaniner i flere bur inne i en stue. Ni av kaninene som var i burene var døde. I tillegg var 19 kaniner i relativt dårlig forfatning, og ble derfor avlivet, sier veterinær Lars-Erik Rondestveit i Mattilsynet Ytre Østfold til NRK.no.

– Dyrehold helt ute av kontroll

Totalt fant Mattilsynet 74 kaniner stuet inn i et titalls bur i leiligheten. Kaninene som ikke ble avlivet ble tatt i forvaring av Mattilsynet og senere omplassert.

Fant 74 kaniner i leilighet i Fredrikstad

Det stod et titalls kaninbur stablet inne i leiligheten til kvinnen i Fredrikstad.

Foto: Mattilsynet

Rondestveit tror kaninene ble avlet opp for å selges videre.

– Det er ikke alltid helt klart hva folk har av tanker når de samler på eller avler dyr. Men her var det nok en tanke om å avle dyr med tanke på salg.

Hva synes Mattilsynet om at slike ting skjer?

– I utgangspunktet er det ikke ulovlig å avle dyr, men det er klart at man skal ha kunnskap om hva man driver med. I tillegg må man ha egnede fasiliteter. Ønsker man å ha det i stua, så er det helt greit for oss, men her var det veldig mange kaniner i hvert bur, sier Rondestveit.

– Det var både hunnkaniner og hannkaniner i samme bur og det var et relativt høyt aggresjonsnivå. Det bar preg av at vedkommende ikke hadde helt peiling på avl av kaniner, legger han til.

Hadde kaninene skader?

– Det var noen av de unge kaninene som ble trampet ned av eldre kaniner. Skal man holde kaniner på denne måten må man sørge for å ha kontroll. Her hadde dyreholdet kommet helt ut av kontroll.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: