NRK Meny
Normal

– Nesten mer stas enn bursdagen

Uansett om man liker det eller ei, halloween-feiringen er over oss igjen. Mye tyder på at årets «skumleste» kveld er kommet for å bli.

Halloween

Julie Hals er klar for å feire halloween med klassevenninner.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Halloween

Mor og datter pynter til kveldens feiring.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Hjemme på kjøkkenet i Fredrikstad er sju år gamle Julie Hals i ferd med å pynte muffins foran kveldens feiring. Den skal hun tilbringe med klassevenninner.

– Vi skal møtes hos Maren og gå halloween helt hit. Så skal vi spise muffins og godteri, sier hun.

Mamma Lene Hals sier de har valgt å invitere venninnene slik at de kan ha en hyggelig kveld.

– Det er nesten mere stas enn bursdagen, i alle fall for barna, så vi slipper ikke unna. Halloween er jo ikke noen hyggelig tradisjon som vi er vant til, men det er bare å henge seg på, sier hun.

LES OGSÅ:

Fått det inn med morsmelka

Ved Nille i Torvbyen liker man derimot tradisjonen veldig godt. Og allerede for en måned siden startet de å selge halloweenprodukter.

– Den første tredelen av butikken er viet halloween og i år har vi satset ekstra mye på det, sier butikksjef Allan Haavin.

– Hva synes du personlig om feiringen?

– Jeg liker den veldig godt. Jeg har tre gutter som har vokst opp med det, og de har jo fått det inn med morsmelken, siden jeg driver med det. I nabolaget vårt er dette stort og der kler barna seg ut og foreldre og barn går ut sammen, sier han.

Halloween

Eva Gjermundsen blir med på feiringen for barnebarnas skyld.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

En av kundene som handler effekter er Eva Gjermundsen. Hun har ikke tenkt til å kle seg ut selv, men sier hun må gjøre det for barnebarna.

– Jeg synes egentlig ikke noe om dette, men en blir dratt med. En har barnebarn som vil være med på det. Og så kommer det barn på døra. Det er greit når de er små, men ikke når det kommer store slamper på døra, sier hun.

LES OGSÅ:

Opprinnelse i England og Irland

Halloween forbindes ofte med USA, men har ifølge Store Norske Leksikon sin opprinnelse fra England og Irland.

Skikken kom derimot til Norge som en kulturimpuls fra USA og fikk sitt norske gjennombrudd på 2000-tallet.

Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden.

– Jeg skjønner at eldre ikke liker det. De er ikke vant til det. Det blir som julebukken før i tiden og jeg tror de fremtidig eldre vil ha annet forhold til halloween enn de eldre har i dag, mener butikksjef Haavin.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.