Hopp til innhold

– Nei til riving av historiske bygg

Museumsledelsen bør stoppe forfallet på Borgarsyssel i Sarpsborg i stedet for å rive bygninger der, mener lokal ildsjel.

Bispegata

Den gamle mursteinsbygningen i Bispegata i Sarpsborg skal rives.

Kjell Langsholt

Kjell Langsholt er ikke fornøyd med at bygget skal rives.

Foto: Anders Winlund/NRK

Kjell Langsholdt, som har fulgt museet gjennom mange år, er imot at det gamle mursteinshuset i Bispegata 11 i Sarpsborg skal rives, og han frykter at flere trehus på museumsområdet skal lide samme skjebne.

– Sett med Sarpeøyne er det helt skandaløst at man river bygninger på museet. Dette er bygninger som er en del av Sarpsborgs gamle historie, sier Langsholdt.

Han mener det strider mot regelverket for Østfoldmuseene å rive bygninger på Borgarsyssel Museum.

– Østfoldmuseene er pålagt å opprettholde et godt vedlikehold, så å rive er i strid med deres egne vedtekter, sier han.

– «Flytting» betyr «borte for godt»

Gunn Mona Ekornes, direktør Østfoldmuseene

Direktør Østfoldmuseene, Gunn Mona Ekornes forsvarer avgjørelsen.

Foto: Anders Winlund/NRK

Østfoldmuseenes direktør Gunn Mona Ekornes sier at ingen antikvariske trehus på Borgarsyssel skal rives, men at noen av dem må flyttes når det nye utstillingsbygget Kraka skal oppføres.

Men hun er klar på at det gamle utstillingsbygget Olavsgalleriet skal rives etter hvert.

– Vi må nok rive Olavsgalleriet, som ble satt opp som en midlertidig utstillingsbygning på 1930-tallet. Den har sett sine beste dager, men de øvrige trebygningene, som ligger nedover Gamlebygata og som for så vidt i dag ikke er satt i stand, skal ikke rives. Dem har vi planer om å flytte, men da inne på museets område, sier Ekornes.

Men Langsholdt er ikke overbevist.

– Det er alminnelig kjent at «flytting» betyr «borte for godt» på museet.
Og hvor skulle så trehusene flyttes? Det finnes jo ikke plass til dem på museets område, påpeker han.

Flere personer er engasjert

Direktør Ekornes opplyser at den eneste historiske bygningen på Borgarsyssel som skal rives, er Bispegata 11.

– Ja, den har vi et ønske om å rive. Det har vi jobbet med i snart to år nå, og vi har fått tillatelse fra fylkeskonservatoren og fra Sarpsborg kommune, fordi bygningen er sterkt angrepet av ekte hussopp og kondemnabel, sier hun.

Kjell Langsholdt mener at bygningen er av stor lokalhistorisk verdi og må bevares.

– Det er en av de fineste mursteinsbygningene i Sarpsborg. Treverket innvendig er ødelagt. Det er vi enige om. Og fasaden mot syd er slitt og må renoveres, men de andre veggene er i nesten perfekt stand, flere personer i Sarpsborg har engasjert seg for å redde bygningen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Borgarsyssel i Sarpsborg

Innsiden av bygget er ødelagt og falleferdig.

Foto: Anders Winlund/NRK

Bevarer andre bygninger

Men direktør Ekornes forteller at også andre faktorer spiller inn.

– Bispegata 11 er et av de tidlige utleieobjektene i Sarpsborg kommune, men den antikvariske verdien er ikke på høyde med andre bygninger på Borgarsyssels område, som også er i sterkt forfall, men som vi er nødt til å ta vare på, sier hun.

Hun nevner i den sammenheng arbeiderboligen St Olavs Voll fra 1840-tallet og ingeniørboligen Borregaardsveien 5, som begge er viktige i forbindelse med Sarpsborgs industrihistorie.

– De bygningene er i forfall, og St Olavs Voll er i tillegg sterkt angrepet av hussopp, men vi vil prøve å skaffe midler til å sette dem i stand. Og det er klart at når vi har fått tilslutning fra fylkeskonservatoren til å rive Bispegata 11, så er det fordi man har vært nødt til å se helhetlig på Borgarsyssel museums mange oppgaver. Man har tatt imot bygninger, men det har ikke fulgt penger med, og vi vet at det sitter langt inne å skaffe denne typen investeringsmidler, så i det store bildet er det slik at Bispegata 11 er den vi har valgt å rive. De andre bygningene vil vi bevare, sier Ekornes.