NRK Meny
Normal

– Nå er vi størst i Norden

Nordby shoppingcenter i Sverige passerer i dag 4 milliarder kroner i omsetning. – Vi får sende en takk til Norge, sier senterlederen.

Grensehandel på Nordby

90 prosent av de som handler på Nordby er fra Norge. Nå passerer kjøpesenteret 4 milliarder i omsetning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ståle Løvheim, senterleder Nordby

Ståle Løvheim er senterleder ved Nordby shoppingcenter.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Mellom klokken 12 og 14 i dag passerer vi fire milliarder i omsetning. Det har vært spennende og vi klarer det helt mot slutten av året. Jeg føler vi tar det rett før målpassering, sier senterleder Ståle Løvheim.

Han ønsker med det å rette en stor takk til Norge for at det svenske kjøpesenteret har klart milepælen.

– Strømstad kommune med 12.000 innbyggere er ikke nok til å klare fire milliarder. Det er nordmenn vi kan takke. Rundt 90 prosent av kundene våre er norske, sier han.

LES OGSÅ:

Omsetningen økte med seks prosent

Kjøpesenteret er 80.000 kvadratmeter stort og innehar 110 butikker. På en vanlig dag jobber det rundt 1.000 personer på senteret.

– Jeg tror vi er Nordens største kjøpesenter. Vi har konkurrert med Nordstan, men siden jeg ikke tallene fra dem, så velger jeg å si at nå er vi størst i Norden, sier han.

En god sommer sørget for et bra utgangspunkt for senteret. I juli noterte Løvheim over en million kunder. På fem uker omsatte senteret for 500 millioner kroner.

– Vi vet også at vi gjorde det bra med julehandelen og omsatte i desember for rundt fire prosent mer enn samme periode i fjor.

SE VIDEO: – Grensehandelen øker

(Artikkelen fortsetter under)

Svenske kjøpesentre ved grensen opplevde rekordomsetning i fjor. Og det er hovedsaklig norske kunder som står for økningen. Bra vær og stabil kronekurs får mye av æren:

Grensehandler mest i Europa

Totalt har senteret økt omsetningen med seks prosent sammenlignet med i fjor.

Det er vi veldig fornøyde med. På nyåret blir det en markering med de ansatte før vi jobber videre mot nye mål.

– Og det neste målet blir da?

– Da må vi vel gå for 5 milliarder, sier han.

Ifølge en rapport er nordmenn det folk i Europa som grensehandler mest. Halvparten av oss er på grensehandel i løpet av et år, mens bare en av ti EU-borgere gjør det samme.

LES OGSÅ:

Svenskehandel koster arbeidsplasser

Alle harryturene får konsekvenser både i form av tapte arbeidsplasser i Norge, reduserte avgiftsinntekter til staten og økte CO2-utslipp.

Beregninger viser at grensehandelen i 2011 førte til 7.700 færre norske arbeidsplasser, og at all bilkjøringen medførte mer utslipp enn all biltrafikk i Finnmark til sammen.

Den sterke veksten har pågått siden midten på 1990-tallet, viser rapporten Grensehandel - eksport av arbeidsplasser og verdiskapning.

Fra 2008 til 2011 økte det totale grensehandelsbeløpet med 29 prosent til 11,5 milliarder kroner. Antallet turer økte med 21 prosent til 7 millioner.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter storinnrykk til Moss- FFK

    Det er solgt nærmere firetusen billetter til ettermiddagens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad. De to østfoldrivalene møtes til seriekamp i 2. divisjon på Melløs klokken 16 i dag.

    Melløs Stadion
    Foto: Espen Torgersen
  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.